Yalan haber konusu, ABD başkanlık seçimlerinin ardından Amerikan kamuoyunun gündemini uzun bir süre meşgul etmişti. Facebook ve Google, Donald Trump’a seçimde avantaj kazandıran yalan haberlerin yayılmasına yardımcı olmakla suçlanmıştı. Gelen eleştirilerin ardından Facebook yalan haber ile mücadele konusunda gerekli önlemleri alacağını açıklamıştı. Bu konuda çeşitli adımlar atan sosyal paylaşım sitesi, hamlelerine bir yenisini daha ekledi.
Facebook bir süre önce üçüncü taraf haber doğrulama siteleriyle çalışmaya başlamış ve kullanıcılarına haberin doğruluğunu teyit etme ve yalan haberleri bildirme imkanını sunmuştu. Facebook şimdi de yalan haberleri “Tartışmalı” etiketiyle işaretlemeye başladı.
Facebook söz konusu yöntemin sözünü geçtiğimiz aralık ayında vermişti. Bu sistemde güvenilirliği tartışmalı sitelerden gelen haberler yine kullanıcıların haber kaynağında gösterilecek. Ancak bu kaynakların yanında küçük bir uyarı işareti bulunacak. Bu uyarı işaretleri uzun bir güvenlik araştırmasının sonunda yerleştirilecek.
Öncelikli olarak yalan haberin birkaç kullanıcı ya da Facebook’un otonom yazılımı tarafından işaretlenmesi gerekecek. Ardından haber incelenmesi için üçüncü taraf doğrulama sitelerine gönderilecek. Eğer iki ya da daha fazla doğrulama sitesi, haberin doğru olmadığı yönünde görüş bildirirse Facebook “Tartışmalı” etiketini habere yerleştirecek.
Facebook yalan haber ile mücadelede daha keskin olmak zorunda kalabilir
Bu sürecin uygulanmasının oldukça uzun zaman alacağı bir gerçek. Buna ek olarak, yalan haberler için “Tartışmalı” etiketinin kullanılması da ana akım medyayı reddedip yerine komplo teorisi sunan sitelere inanmak isteyenleri ikna etmek için pek yeterli olmayabilir. Yine de, bu yeni yöntemin vereceği sonuçları görmek için beklemek gerekiyor.