Facebook ilgili makaleler bölümüyle kullanıcıların bir haberin gerçekliğini anlamalarına yardımcı olacak. İlgili makalelerin farklı bakış açıları ve ekstra bilgi sağladığı konusundaki yorumları dikkate alan sosyal paylaşım sitesi, bu bölümü kullanıcıların yalan haberleri ayırt etmesine yardımcı olmak için kullanacak. Facebook yalan haber tespiti konusunda gelişmiş bir algoritmadan da yararlanacak. Bu algoritmada kullanıcılardan gelen yorumlar ve bildirimler dikkate alınacak. Bildirilen haberler, Facebook tarafından üçüncü taraf doğrulama sitelerine gönderilecek.
Haber doğrulama sitesi, söz konusu haberi inceleyecek. Haber doğrulama siteleri tarafından hazırlanan rapor, Facebook tarafından ilgili makaleler bölümünde gösterilecek. Kullanıcılar bu raporu ana bağlantıya tıklamadan da görebilecek. Şirket, ilgili makaleler kısmında büyük oranda “yalan” olarak nitelenen haberleri listelemeyecek. Böylelikle yalan haberlerin daha fazla yayılmasının da önüne geçilecek.
Facebook haberleri başka bir makaleyle birlikte paylaşarak insanların bilgiler doğrultusunda karar vermesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Sosyal paylaşım sitesinin ürün müdürü Tessa Lyons tarafından TechCrunch sitesine yapılan açıklamada, Facebook’un gerçeğe hükmeden konumuna gelmek istemediği belirtildi. Lyons, doğrulama araçlarının haberin gerçekliği konusunda sinyal verebileceğini dile getirdi.
Facebook yalan haber ile mücadele için yeni aracını 4 ülkede kullanıma sunacak
Facebook yalan haber ile mücadele için geliştirdiği yeni aracını ilk olarak ABD, Almanya, Fransa ve Hollanda’da kullanıma sunacak. Sosyal paylaşım sitesi, hâli hazırda bu dört ülkede haber doğrulama organizasyonlarıyla işbirliği yapıyor. Facebook’un yeni ortaklıklarla özelliğin kapsamını genişletmesi bekleniyor.