Facebook veri paylaşımı için yazılım ve donanım üreten şirketlerle yaptığı anlaşmalar konusunda ABD Kongresi’yle yeni bilgiler paylaştı. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, şirket tarafından ABD Temsilciler Meclisi’nin Enerji ve Ticaret Komitesi’ne sunulan 747 sayfalık belgede 52 şirket hakkında bilgiler bulunuyor. Belgede adı geçen şirketler arasında Apple, Amazon, Microsoft, Samsung, Nissan, UPS ve BlackBerry yer alıyor.
Belgede Çinli teknoloji şirketlerinin varlığı da ayrıca göze çarpıyor. Alibaba, Huawei, Lenovo ve Oppo, belgelerdeki Çin bağlantısı olarak dikkat çekiyor. Amerikan istihbarat kurumlarının bazı Çinli şirketlerin Çin hükümetiyle olan bağlantısını incelediği göz önüne alınınca Facebook’un paylaşımının ilginçlik seviyesi yükseliyor.
Facebook’tan yapılan açıklamada, söz konusu verilerin şirketlerle birkaç aylık bir süre için paylaşıldığı ve geliştiricilerin kullanıcıların arkadaşlarına ait verilere erişiminin engellendiği belirtildi. Sosyal ağ tarafından paylaşılan veriler arasında ise isim, cinsiyet bilgisi, doğum tarihi, yaşanılan yerler, memleketler ve beğenilen sayfalar bulunuyor.
Facebook başka şirketlerle veri paylaşmasının temelinde diğer platformlar üzerinde daha güçlü bir Facebook deneyimi yaşatmak olduğunu belirtti. Şirket veri paylaşımının uygulamaların ilk günlerinde uygulanan bir politika olduğunun da altını çizdi.
Facebook veri paylaşımı konusunda şirketlerle yaptığı anlaşmaları “entegrasyon ortaklıkları” olarak tamamlıyor. Bu ortaklıkların iOS ve Android hakim mobil platformlar hâline gelmeden kurulduğunu vurgulayan şirket, günümüzde bu tarz paylaşımlara ihtiyaç duyulmadığını belirtti.