Geçtiğimiz kasım ayında Paris’te gerçekleşen terör saldırısında kızını kaybeden bir baba, IŞİD’e “materyal destek” sağladıkları iddiasıyla Facebook, Twitter ve Google aleyhine dava açtı. Associated Press’in haberine göre, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan federal mahkemeye dilekçesini sunan Reynaldo Gonzalez, söz konusu şirketlerin kasıtlı olarak IŞİD’in para toplamasına, propaganda yapmasına ve militan kazanmasına yardım ettiklerini belirtti.
Söz konusu dava, geçtiğimiz ocak ayında Twitter aleyhine açılan başka bir davaya fazlasıyla benzerlik gösteriyor. Ürdün’ün Amman şehrinde gerçekleşen terör saldırısında kocasını kaybeden bir kadın tarafından açılan davada kullanılan pasajlar ve ekran görüntülerinden bazıları, Gonzalez’in dilekçesinde de yer alıyor. Gonzalez’in 23 yaşındaki kızı Nohemi, geçtiğimiz kasım ayında Paris’in farklı noktalarında organize biçimde gerçekleştirilen terör saldırılarında hayatını kaybeden 130 kişiden biri olmuştu.
ABD’de yürürlükte olan ve Türkçeye İletişimde Uygunluk Yasası olarak çevrilebilecek yasa, şirketlerin kullanıcılarının platformlarında paylaştıkları içeriklerden sorumlu tutulmalarının önüne geçiyor. Ancak Gonzalez’in davasında Facebook, Twitter ve Google, paylaşılan içeriklerden ziyade IŞİD’in yükselişine ön ayak olmakla suçlanıyor. Dava dilekçesinde söz konusu üç platform olmasaydı, IŞİD’in bu kadar büyüyemeyeceği ve dünyanın en korkulan terörist organizasyonuna dönüşemeyeceği belirtiliyor. Dosyada Google’ın sahibi olduğu YouTube’un IŞİD’e yayınladığı videolardan reklam geliri aktardığı iddiası da yer alıyor.
Associated Press’e e-posta yoluyla demeç veren Gonzalez’in avukatı Ari Kresch, şikayetlerinin IŞİD’in mesajlarıyla alakalı olmadığını belirtti. Kresch, davanın Facebook, Twitter ve Google’ın IŞİD’e militan toplama ve diğer faaliyetleri için sosyal medya ağlarını kullanma izni vermesi nedeniyle açıldığımı dile getirdi.
Facebook ve Twitter tarafından Associated Press’e yapılan açıklamada, Gonzalez’in iddiaları “mesnetsiz” olarak nitelendi. Google ise davaya ilişkin bir yorum getirmekten kaçındı. Her üç şirket de politikalarının radikal materyallerin paylaşımını kesin bir dille yasakladığını vurguladı.
IŞİD, sosyal medya yoluyla militan toplamaya ve saldırı mesajı vermeye devam ediyor. Ancak hem ABD hem de Avrupalı devletler internet şirketlerine IŞİD’in propagandasını engellemeleri için büyük baskı yapıyor. FBI Direktörü James Comey, Orlando’da 49 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü saldırısını gerçekleştiren Omar Mateen’in internette paylaşılan içeriklerle radikalleşmiş olmasını muhtemel gördüklerini belirtmişti.