1 Ekim 2020 itibarıyla yürürlüğe giren yeni sosyal medya düzenlemesi, sosyal ağlara ve internet şirketlerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirmişti. Bu zorunluluğa uymayan şirketlere de kademeli olarak yaptırımlar uygulanmaya başlamıştı. Yaptırımların ardından ilk olarak YouTube, Türkiye’de temsilcilik açacağını duyurmuştu. 2021’in ilk günlerinde de TikTok’tan ve kısa süre önce de LinkedIn’den temsilci atama açıklaması geldi. Bu grubun en yeni üyesi Facebook oldu. Facebook da Türkiye temsilcisi atayacağını açıkladı. Sosyal medya devi, böylelikle reklam yasağı yaptırımından da kurtulmuş oldu.
Facebook’un açıklamasında, insanların ifade özgürlüğü haklarını korumasının şirket açısından önem taşıdığının altı çizildi. Temsilcilik açma kararının Facebook Topluluk Standartları’nı ya da devlet kurumları tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinin incelenme süreçlerini değiştirmediği de vurgulandı. Facebook, ilkelerine aykırı hareket etmesinin istenmesi durumunda temsilcisini geri çekeceğini belirtmeyi de ihmal etmedi.
Facebook tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Facebook olarak ifade özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz ve bu değerleri korumak ve savunmak için küresel çapta çaba gösteriyoruz. Nitekim Türkiye’deki insanların yarısından fazlası arkadaşlarıyla ve aileleriyle iletişimde kalmak, fikirlerini ifade etmek ve işletmelerini büyütmek için Facebook’a güveniyor.
Türkiye’de kısa süre önce yeniden düzenlenen ve sosyal medya platformları için yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı Kanun hakkındaki gelişmeleri ilk günden bu yana yakından takip ediyoruz. Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye’de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik. Bu kararı alırken, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olmasının bizim için taşıdığı önemin tekrar altını çizmek isteriz.
Aldığımız karar, Facebook Topluluk Standartları’nı ya da devlet kurumları tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinin incelenme süreçlerini değiştirmiyor. Dolayısıyla, bu ilkelere uygun olmayacak bir şekilde hareket etmemiz için ısrar edilmesi halinde temsilcimizi geri çekeceğimizi belirtmek isteriz. Devletten gelecek talepleri, bu ilkelerimizin yanı sıra Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative) üyeliğimizin getirdiği sorumluluklarımız doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler’in İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri’ne uygun şekilde incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz.”
Facebook Türkiye temsilcisi atama konusunda fikir değiştirdi
Facebook’un açıklamasında, kısıtlanan içeriklerin detaylarını mevcut şeffaflık ilkeleri doğrultusunda paylaşımının devam edeceği belirtildi. Şirket, Türkiye’de yaşayan insanların ifade özgürlüğüne ve diğer insan haklarının korunmasına olan bağlılığının sürdüğünün de altını çizdi.
Facebook, Türkiye temsilcisi atama konusunda geçtiğimiz ekim ayında farklı bir yerde duruyordu. Geçtiğimiz ekim ayında şirketin Türkiye’ye temsilci atamayı düşünmediği iddiası gündeme gelmişti. Ancak aradan geçen dönemde sosyal medya devinin fikri değişmişe benziyor. Facebook’un atayacağı temsilcinin Facebook bünyesindeki Instagram’dan da sorumlu olacağını belirtmekte fayda var.