Facebook’un 2012 yılının ocak ayında gizli bir deney gerçekleştirdiği ve 689 bin kullanıcısının ruh halini etkilemeye çalıştığı geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Kullanıcı rızası olmadan gerçekleştirilen bu deney pek çok kişi tarafından tepkiyle karşılanırken, sosyal ağ iki Amerikan üniversitesiyle birlikte gerçekleştirdiği deney için özür diledi.
Facebook söz konusu deneyde farklı insanların duyguları hakkında bilgiye sahip olmanın kişilerin duygu paylaşımına nasıl bir etkide bulunduğunu ölçmeye çalışmış ve pozitif durum güncellemeleri gören kullanıcıların pozitif, negatif durum güncellemeleri gören kullanıcıların ise negatif paylaşımlarda bulunduğu sonucuna varmıştı. Şirketten yapılan açıklamada deney süresince gereksiz bir veri toplama işlemi yapılmadığı belirtilirken, kullanıcıların ruh halini etkileme çabası yalanlanmadı.
Sosyal ağ ahlaki bakımdan tartışmalı olan bu deneyi Cornell ve California-San Francisco üniversiteleriyle birlikte gerçekleştirmişti.
Makalenin yazarlarından Adam Kramer, bazı insanların deneyle ilgili endişelerinin olmasının normal olduğunu, makalede deneyin anlatılışı ve bu anlatımdan kaynaklanan kaygı için hem kendisinin hem de makalenin diğer yazarlarının üzüntü duyduğunu belirtti. Elmhurst College’ın psikoloji bölümü öğretim üyelerinden Katherine Sledge Moore ise bu deneyin Facebook’un Haber Kaynağında sürekli olarak yaptıklarından farklı bir anlam taşımadığını ve insanların Facebook’a katılmayı kabul ettiklerinde bu tarz deneylerin bir parçası olmayı da kabul ettiklerini dile getirdi.