Sohbet botları son zamanlarda eskiye kıyasla gelişse de, verdikleri yanıtların hâlâ fazla “hazır” ve doğallıktan uzak olduğu söylenebilir. Ancak bu durum yakında değişebilir. Facebook sohbet botlarının daha doğal tepkiler vermeleri ve tutarlı kişiliklere sahip olmaları için çalışmalar yürütüyor.
Yapay zekâsını 164 bin farklı ifadenin bulunduğu “Persona-Chat” isimli bir veri setiyle eğiten Facebook, söz konusu veri setlerine botların kişiliklerine dair bilgiler de ekledi. Gerçek bir insanı taklit etmeye çalışan yapay zekânın üzerinde çalışacağı beş farklı biyografik ifadesi olacak. Bu ifadelerde aile ve hobiler gibi konuların üzerine yoğunlaşılabilecek. Her bir ifade aynı düşünceyi veya yargıyı farklı biçimde paylaşabilecek. Bu yöntemle yapay zekâ ile girilen diyalogların “görece” biraz daha akıcı olması amaçlanıyor.
Burada “görece” sıfatının önemini vurgulamakta fayda var. Facebook’un çalışması, yeni teknikle eğitilen botların film kalıplarıyla eğitilen botlara kıyasla daha akıcı biçimde konuştuğunu doğruluyor. Ancak bu durum yeni teknikle eğitilen botların Turing testini geçebileceği anlamına gelmiyor. Testlere katılanlar botların etkileşimlerinin kısıtlı olduğunu belirtse de, bu durumun botlara aktarılan bilgilerin kısıtlı olmasından kaynaklanıyor olabileceği ifade ediliyor.
Facebook sohbet botlarını araştırma sonuçlarına göre geliştirebilir
Her şeye rağmen, sosyal paylaşım sitesinin hâli hazırda yürüttüğü sürecin bir araştırmadan fazlası olmadığını akıldan çıkarmamak gerekiyor. Bu tarz araştırmaların sonuçları her zaman gerçek dünyaya uyarlanmayabiliyor veya kullanıcıların karşısına gecikmeli olarak çıkabiliyor. Ancak Facebook sohbet botlarını geliştirmek için gerçekleştirdiği sonuçlardan büyük ihtimalle somut biçimde yararlanacaktır.