Pakistan güvenlik ve sansür gibi gerekçelerle teknoloji kullanıcılarını izleme konusunda önemli mesafeler kaydetmiş olsa da, bu etkisini Facebook üzerinde gösteremiyor. Facebook Pakistan tarafından gelen taleplerden birini daha geri çevirerek sansür ve izleme için bir “aygıt” olmayı istemediğini gösteriyor.
Pakistan hükümeti, sosyal paylaşım sitesinden kullanıcı hesaplarının telefon numaralarına bağlanmasını talep etmişti. Pakistanlı yöneticiler böylelikle takma isimlerden veya sahte hesaplardan yapılacak “yasa dışı” paylaşımları engellemeyi amaçlamıştı. Facebook sahte hesapları kaldırmayı kabul etti. Ancak hesapların telefon numaralarına bağlanması talebinin geri çevrilmesi, Facebook’un Pakistan’daki kullanıcılarının haklarını korumaktan vazgeçmediğini ortaya koyuyor.
Facebook normal şartlar altında kullanıcılarına telefon numaralarını hesaplarına bağlamalarını tavsiye ediyor. Bu sayede çift aşamalı doğrulama sistemini aktive etmek ve güvenliği artırmak mümkün oluyor.
Facebook Pakistan’daki kullanıcılarına ayrıcalık tanıyabilir
Ancak Pakistan’daki bir uygulama, Facebook’un bu ülkedeki kullanıcılarına ayrıcalık tanımasını anlaşılır hâle getiriyor. Pakistan’da SIM kart alabilmek için parmak izi vermek gerekiyor. Bu da telefon numaralarını sahiplerine koparılamaz biçimde bağlı kılıyor. Facebook Pakistan’daki hesaplara telefon numarası zorunluluğu getirdiği takdirde, ülkedeki çevrim içi ifade özgürlüğü ciddi biçimde yara alabilir. Bu tehlikenin farkında görünen sosyal paylaşım sitesi, Pakistan hükümetini durdurmak için diğer ülkelerdeki tavsiyesinden farklı bir yol izliyor.