Facebook, yaklaşık iki yıl önce Mesajlar özelliğinin üzerine daha fazla eğilmeye başlamıştı ve geçen zaman zarfında bu servisi epey geliştirdi. Son olarak Mesajlaşma filtreleri duyuruldu. Bununla birlikte sosyal ağ küçük bir Amerikan kullanıcı grubunu kapsayan bir deney başlattı. Bu deney kapsamında test kullanıcılarının Facebook arkadaş listelerinde bulunmayan bir kişiye Mesajlar yoluyla ulaşmak için para vermeyi göze alıp almayacakları gözlenecek. Instagram’ın değişen hizmet koşulları nedeniyle şu sıralar şimşekleri bir hayli üzerine çeken Facebook’un bu test için doğru zamanı seçip seçmediği tartışılır.
Arkadaşlarınızdan gelen Facebook mesajları herhangi bir sorun olmaksızın gelen kutusuna düşüyor. Ancak ortak arkadaşınızın bulunmadığı kişilerden gelen mesajlar genellikle “Diğer” klasörüne atılıyor; kullanıcıların bu klasörü pek sık kontrol ettiği söylenemez, bu nedenle gelen mesajlar da unutulup gidiyor. Facebook yeniden düzenlemeyle, daha önce sunulan “Sana kimler Facebook mesajları gönderebilir?” ayarını kaldırıyor. Bunun yerine Temel ve Mutlak olmak üzere iki farklı filtreleme seçeneği getiriyor ve herkesin birbirine mesaj göndermesine olanak tanıyor. Temel Filtrelemede çoğunlukla arkadaşlarınızın veya tanıyor olabileceğiniz kişilerin mesajlarını görürken, Mutlak Filtreleme seçeneğinin etkinleştirilmesi durumunda ise çoğunlukla arkadaşlarınızın mesajlarını göreceksiniz. Haber almak istediğiniz kişilerin mesajları Diğer klasörüne gidecek.
Teste gelince, yukarıda belirttiğimiz gibi Facebook kullanıcıların, arkadaş listelerinde yer almayan bir kişiye mesajını iletmek konusunda ellerini ceplerine atıp atmayacağını gözlemleyecek. Her ne kadar sosyal ağ deney için bir fiyat açıklamamış olsa da, AllThingsD’nin belirttiğine göre bir dolar veren bir test kullanıcısı bunun karşılığında arkadaş listesinde olmayan bir kullanıcının gelen posta kutusuna ulaşacak şekilde mesajını gönderebilecek. Facebook, haftada sadece bir paralı mesaj gönderme hakkının bulunacağının da altını çizdi. Arkadaşlar veya arkadaşların arkadaşları arasındaki mesajlaşmalar her zaman olduğu gibi yine ücretsiz olacak ve bu mesajlar görünme ihtimali yüksek olacak şekilde gelen kutusuna düşecek.
Mesaj başına ücretlendirme sistemi Facebook için yeni bir gelir kalemi olabilir, bununla birlikte Facebook bunu kullanıcılar ve gereksiz mesaj gönderimi yapanlar arasında bir engel olarak koymayı da hedefliyor. Şirketin konuyla ilgili olarak hazırladığı blog yazısında bazı yorumcular ve araştırmacıların gönderene bir mali yük getirmenin istenmeyen mesajları engellemek, konuyla ilgili ve yararlı mesajların dağıtımını sağlamak açısından en yararlı yol olabileceği şeklinde görüş belirttiklerine dikkat çekiliyor. Bu test de sosyal ve algoritmik işaretlerin yeterli olmadığı durumları saptamak amacıyla düzenleniyor.
Sosyal ağların para karşılığı mesaj gönderim hizmeti sunması yeni bir şey değil. Örneğin LinkedIn’in ücretsiz versiyonunda kullanıcıların birbirlerine mesaj göndermesi çok kısıtlı tutuluyor. Birbirine bağlı olmayan kullanıcıların aralarında mesajlaşmasına izin verilmiyor. Eğer LinkedIn Premium üyesi olunursa, InMail servisi kapsamında ayda 3 ila 25 arasında bir mesaj hakkı tanımlanıyor ve size bağlı olmadığınız kullanıcılara da mesaj gönderme şansı veriliyor. LinkedIn’in iddiasıysa kendisi üzerinden gönderilecek bir mesajın bir arama veya e-posta iletisinden çok daha etkili olacağı şeklinde. Üstelik LinkedIn, gönderilen mesaja alıcının bir hafta içinde cevap vermemesi durumunda harcanan krediyi de gönderenin hesabına iade ediyor.
Facebook da benzer bir senaryoyu kendi sosyal ağı üzerinde uygulayabilir. Markaların Facebook’ta yoğun bir şekilde varolduğunu düşünecek olursak, paralı mesajlar şirketlerin yoğun bir şekilde ilgi göstereceği araçlardan olabilir. Ancak bu noktada dengeyi iyi ayarlamak gerekir, çünkü aşırı gönderim kullanıcının bunalmasına neden olabilir. Bunun dışında bireysel kullanıcılar için de para karşılığı mesaj gönderme işlevi çeşitli senaryolarda işe yarayabilir. Parti davetleri, etkinlik duyuruları bunların başında geliyor. Ayrıca hoşlandığı bir kişinin dikkatini Facebook üzerinden çekmek isteyenler de para ödemeyi göze alabilir.
Facebook’un para karşılığı mesaj gönderme işlevini şu an için Amerikalı kısıtlı bir kullanıcı kitlesiyle test ettiğini tekrarlayalım. Eğer sonuçları olumlu bulunursa, yakın gelecekte bu özelliğin de Facebook’a geldiğini görebiliriz. Sonuçta Facebook kullanıcılarının şu anda herkesten mesaj alabilme durumu da değişmiş olacaktır.
İlgili >> Facebook Newsroom, The Verge, AllThingsD