İşinin özünde internet bulunan şirketler, dünya üzerindeki herkesin internete erişmesi konusunda oldukça önemli çalışmalar yapıyor. Google’ın Project Loon ve Facebook’un Internet.org girişimleri, söz konusu çalışmaların en popülerleri arasında yer alıyor. Şirketlerin belirledikleri bu yüksek hedefe nasıl ulaşacakları da merak edilen konular arasında yer alıyor. Google ağırlığı balonlara verirken; Facebook uydular, insansız hava araçları ve lazer ışınlarıyla internet erişimini yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Lazer ışınları kulağa oldukça sıradışı gelirken; Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, kişisel Facebook sayfası üzerinden lazer ışınlarıyla interneti yaygınlaştırma planına açıklık getirdi.
İnternet erişimini daha geniş bir alana yaymak için coğrafi ve çevresel engelleri aşmak gerekiyor. Bunun için akla gelen ilk yöntem insansız hava araçları, balonlar veya uydular gibi gökte süzülen araçlar oluyor. Facebook, Internet.org kapsamında insansız hava araçları ve balonlardan faydalanıyor.
Ancak hikaye bununula sınırlı kalmıyor. İnsansız hava araçlarındaki ve uydulardaki verileri dünyaya en hızlı ve en güvenilir biçimde indirmek de işin diğer boyutunu oluşturuyor. Lazer ışınları da bu noktada devreye giriyor. Bu yoğun ışık hüzmeleri veri transferini radyo sinyallerinden daha hızlı gerçekleştirecek bir kapasiteye sahip. Aynı zamanda transfer sırasında yaşanan kayıp oranı da lazer ışınları sayesinde daha düşük bir seviyeye çekilebiliyor.
Facebook’un Connectivity Lab adını taşıyan özel laboratuvarı tarafından geliştirilen lazer temelli iletim sistemi de, yukarıdaki prensipler üzerine kurulu. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg verinin lazer ışınları aracılığıyla taşınacağını belirtirken, yeryüzüne yerleştirilecek alıcılar konusunda detay vermekten kaçındı. Zuckerberg, bu projede kullanılacak teknolojilerle ilgili olarak da fazla bilgi paylaşmadı.