Manşetler

Facebook hükümetlerden gelen taleplerle ilgili verileri ”Küresel Hükümet Talepleri Raporu”nda topladı

facebook yapay zekâ yuz tanima

Sosyal medyanın insanların günlük hayatındaki yeri ve önemi arttıkça devletin bu mecraya olan ilgisinin artması kaçınılmaz oluyor. Dünyanın en büyük sosyal ağı konumunda olan Facebook, sık sık devletlerden gelen bilgi talepleriyle karşılaşırken; bu taleplere olumlu yanıt verdiği zaman da gizlilik ihlali iddialarıyla kullanıcılarının tepkisini çekiyor. Kullanıcı tepkisinin önüne geçmek isteyen şirket, bu amaç doğrultusunda ilk ”Küresel Hükümet Talepleri Raporu”nu yayınladı.

facebook-logo-070513 (630 x 394)

Facebook 2013’ün ilk altı ayını kapsayan bu raporla hükümetlerden gelen talepler konusunda daha şeffaf olmasını isteyen çevrelerin isteklerine de yanıt vermiş oluyor. Raporda bu dönemde Türkiye’den Facebook’a 96 bilgi talebinin iletildiği ifade edilirken, bu taleplerden yüzde 47’sine Facebook’un yanıt verdiği ifade edildi. Sosyal ağdan yapılan açıklamada yanıtlanan bu taleplerin Facebook’un iç politikalarına uyumlu olan ve yasaların kısmen de olsa bilgi verilmesini zorunlu kıldığı talepler olduğunun altı çizildi. Facebook’tan en çok bilgi talebinde bulunan devletler listesinde yaklaşık 12 bin taleple ABD ilk sırada yer alıyor. İngiltere’de hükümet sosyal ağdan 1975 kez bilgi talebinde bulunurken; Almanya’dan gelen 1886, İtalya’dan gelen 1705 ve Fransa’dan gelen 1547 bilgi talebi de dikkat çekiyor.

Facebook’tan yapılan açıklamada Türkiye’den gelen taleplerin sayısının diğer ülkelere göre düşük olduğuna dikkat çekilirken, dünya genelinde bu taleplere olumlu yanıt verdiği durumların, sosyal ağın 1.1 milyar aktif kullanıcıya sahip olduğu düşünülünce, azınlıkta kaldığının altı çizildi. Hükümetlerle veri paylaşımı konusunda oldukça hassas bir imaj çizen Facebook, Gezi Parkı protestoları esnasında Türk hükümetiyle veri paylaştığı iddialarını reddetmişti.

İlgili >> Facebook