Facebook, yıl içinde iki defa yayınladığı devlet veri talebi raporlarının en yenisini kamuoyuyla paylaştı. Sosyal paylaşım sitesi, 2015’in ilk altı ayında devletlerden 41 bin 214 talep aldığını ve bunun gelmiş geçmiş en yüksek rakam olduğunu dile getirdi. Devletlerin Facebook’a ilettiği veri erişim talepleri 2015’in ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında arttı. Sosyal paylaşım sitesi, yerel yasaların ihlâli nedeniyle sakladığı içeriklerin yüzde 112 oranında arttığına dikkat çekti. Kısıtlanmış içeriklerin yüzde 75’inin Hindistan’dan geldiği belirtildi. Facebook’un Hindistan için oluşturduğu özel müdahale ekibiyle ülkedeki siyasi ve dini içerikleri paylaşımları sansürlediği biliniyor.
ABD, Facebook’tan en çok veri talebinde bulunan devlet olmayı sürdürüyor. Ülkeden gelen toplam 17 bin 577 talep, 26 bin 579 kişiyi etkiliyor. Gelen taleplerin yüzde 80’inde Facebook, Amerikan hükümetiyle veri paylaşımında bulundu.
Türkiye’ye ilişkin rakamlara bakıldığında ise, Türk hükümetinin Facebook’tan 368 veri erişim talebinde bulunduğu ve bu taleplerin 475 Facebook hesabını etkilediği görülüyor. Sosyal paylaşım sitesi, bu taleplerin yüzde 87.5’inde Türkiye ile veri alışverişinde bulundu. Raporun Türkiye’yle ilgili kısmında dikkat çeken asıl unsur ise erişimi kısıtlanan paylaşım sayısı oluyor. Facebook’un Türkiye’de 4 bin 496 içeriğe erişimi engellediği görülüyor. Şirket, söz konusu erişim kısıtlama kararlarının mahkeme ve Erişim Sağlayıcıları Birliği’nden gelen talepler doğrultusunda alındığını belirtirken; kişisel hak ihlalleri, kişisel gizliliğe yönelik saldırılar ve Atatürk’e karşı işlenen suçların erişim kısıtlama kararlarında etkili gerekçeler olduğu ifade edildi.
Devletlerden Facebook’a gelen veri erişim taleplerinde ABD’yi sırasıyla Hindistan, Fransa ve Almanya izliyor. Bu ülkelerin sırasıyla 5 bin 115, 2 bin 520 ve 2 bin 344 talepte bulunduğu görülüyor. Facebook’un bu ülkelerden gelen taleplerde veri paylaşım oranının yüzde 50’nin altında kalmasıysa ayrıca göze çarpıyor.
Facebook’un hukuk müşaviri yardımcısı Chris Sonderby, kendilerine gelen her veri erişim talebini titizlikle incelediklerini ve talebin geldiği ülkeye göre bir ayrım yapmadan karar aldıklarını belirtti. Sonderby, belli durumlarda veri paylaşımı veya içerik erişimi sınırlaması yapmamak için yoğun mücadele verdiklerini ve haklarını mahkemede de savunduklarını sözlerine ekledi.
Facebook bu tarz bilgileri kamuoyuyla paylaşan yegane teknoloji şirketi değil. Twitter, Google ve Amazon gibi şirketler de devletlerden kendilerine gelen veri erişim taleplerini raporlar aracılığıyla kamuoyuna duyuruyor.