Facebook‘un geçmişte değerlendirdiği fikirler, şirket tarafından çeşitli mercilere sunulan belgeler sayesinde gün yüzüne çıkıyor. Sosyal ağ tarafından mahkemeye sunulan ve düzeltmeden geçirilmeyen belgeleri inceleyen The Wall Street Journal, şirketin bir dönem gelir kaynaklarını artırmak adına farklı bir seçeneği gündemine aldığını gösteriyor. 2012 ve 2014 arasındaki dönemi kapsayan e-postalara göre, Facebook kullanıcı verilerinden yararlanmak isteyen şirketlerden ücret almayı değerlendirmiş.
Sosyal paylaşım sitesi, 2012’de halka açılmıştı. Halka arzın ardından bir süre sıkıntı yaşayan ve bu süreçte gelir kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışan Facebook’un bu süreçte kendisine yılda 250 bin dolar ödemeyen şirketlerin veri erişimini kesme fikrini de gündeme aldığı görülüyor. Bu ödemeyi doğrudan almayı planlamayan şirketin reklam harcamaları üzerinden ilerleyen bir yaklaşımı değerlendirdiği anlaşılıyor.
Ancak bu düşüncenin fikir aşamasının ötesine geçmediği biliniyor. Facebook hâlâ kullanıcı verileri için para almıyor. Sosyal paylaşım sitesinden konuyla ilgili olarak The Wall Street Journal’a yapılan açıklamada da, söz konusu belgelerin şirketin planlarıyla ilgili olarak “ekstra bağlam” sağlamadığına dikkat çekiliyor. Yine de, şirketin bir dönem gizlilik ve daha fazla para kazanma konusunda ikilemde kalması Cambridge Analytica skandalı sonrası dönemde biraz daha fazla göze çarpıyor.