Facebook resmi blogu üzerinden yayınladığı bir yazıyla gizlilik politikalarını eleştiren bağımsız bir rapora yanıt verdi. Ancak sosyal paylaşım sitesi tarafından verilen yanıtlar gizlilik konusunda hassas olan çevreleri sakinleştireceğe benzemiyor.
Belçika Gizlilik Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Facebook’a yönelik çok sayıda suçlamayı barındırıyor. Raporda Facebook’un bazı kullanıcıların takibinden çıkmasını imkansız hâle getirdiği, hatta Facebook’a üye olmayan kişilerin bile takip edildiği bilgisi yer alıyor. Bu tutumun kullanıcıların kendilerine ait verilerin nasıl değerlendirileceğine karar vermesine engel olduğu belirtildi. Facebook’un rapordaki iddialara verdiği tatminden uzak yanıtlar ise daha çok anlam bilimi çerçevesinde değerlendirilmeyi hak ediyor.
Örneğin, Facebook rapordaki bir “iddia”ya göre kullanıcıların “sosyal reklamlar” platformundan çıkışına izin verilmediğini belirtirken, raporda kullanıcıların diledikleri takdirde “sosyal reklamlar” platformundan çıkabileceği açıkça ifade ediliyor. Facebook’un raporunda “takip” kelimesi yerine “web izlenimleri” ibaresini kullanması da dikkat çekiyor.
Araştırmacılar başka sitelerde sıklıkla kullanılan Facebook’un sosyal eklentilerinin Facebook’a giriş yapmamış, eklentileri kullanmayan, hatta Facebook’a üye olmayan kişileri bile takibe aldığını belirtmişti. Facebook tarafından yayınlanan açıklamada bu iddia kısmen de olsa kabul edildi ve bir açık nedeniyle ilgisiz birkaç kullanıcının takibe alındığı, ancak durumun düzeltileceği dile getirildi. Ancak Belçika Gizlilik Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, söz konusu açığın etki alanının çok daha geniş olabileceğini gösteriyor. Raporda Facebook’un “Beğen” butonunun halihazırda 13 milyonu aşkın internet sitesinde yer aldığına ve bu internet siteleri arasında kamu kuruluşlarına ait web sayfalarının da bulunduğuna dikkat çekildi.