Facebook geçtiğimiz mayıs ayında Internet.org platformunu geliştiricilere açtığında önemli bir hususun varlığı söz konusuydu. O da platform üzerinde çalışan her bir servisin verilerini açık şekilde, şifreleme olmadan iletmesi zorunluluğuydu.
Ancak sadece beş ay sonra platform bu yaklaşımını değiştirdi ve gelişmekte olan ülkelerdeki milyonların Twitter ve mesajlaşma gibi şifrelenmiş servisleri veri ücretleri ödemeden kullanabilmelerinin önünü açtı.
Bu, Internet.org’un gelişmekte olan ülkelerde web servisleri için ücretsiz bir platform sunmaya yönelik daha büyük misyonunun bir parçasını oluşturuyor. Mobil operatörlerle iş ortaklıkları çerçevesinde Internet.org, Free Basics olarak adlandırılan çeşitli temel servisler için ücret almıyor, fakir kullanıcılara web’in temel hatlarına sahip versiyonunu ücretsiz olarak sunuyor. Net tarafsızlığını savunan birçok kişi bu tarz bir kurulumu ücretsiz veri kullanımı sunan uygulamalara ücretli rakiplerine göre haksız avantaj sağladıkları gerekçesiyle eleştiriyor.
Sistem Internet.org’un kullanıcılar ve geniş kapsamlı internet arasında bir vekil sunucu gibi çalışmasını öngörüyor. Bu vekil sunucu verimlilik ve herhangi bir fazladan veri talebini ayıklama amacıyla trafiği sıkıştırıyor. Bu nedenle geleneksel HTTPS bile kapsam dışı bırakılıyordu. Çünkü vekil sunucunun içinden akan trafiği izlemesi ve gerektiğinde değişitrmesi gerekiyor, ancak uçtan uca şifrelenmiş bir web trafiğinde bunu yapmak mümkün olmuyor.
Internet.org bunun yerine iki parçalı bir sistemi tercih ediyor, kullanıcı ve Internet.org sunucuları arasındaki bütün web trafiğini şifreliyor, daha sonra da sunucuya olan trafiği sunucunun uygulamak istediği şifrelemeye göre yönlendiriyor. Sonuç olarak trafik herkese açık web üzerinden ilerlediğinde de güvenli hâle geliyor, ancak Internet.org bu durumda bile servis üzerinden gönderilen bütün veri üzerinde erişim imkanına sahip oluyor.
Öte yandan, Internet.org kullanıcıların servis kullanımlarıyla ilgili olarak herhangi bir bilgi depolamadığını taahhüt ediyor. Yeni veri tutma sözleşmesine göre, servis sadece alan adı bilgilerini veya kullanılan veri miktarını değil, trafik şifreli olsa bile görünebilir olan cihaz bilgilerini de depoluyor. Bunların dışında herhangi bir kullanıcı verisinin depolanması gerçekleştirilmeyecek.
Yeni sistem Internet.org kullanıcılarına internete bağlanmak için güvenli bir yol sunuyor, böylelikle projenin karşılaştığı en büyük problemlerden biri de çözülüyor. Yine de, bu durum ağ tarafsızlığı noktasında endişe duyanların yüreğine su serpmiyor, onlar Facebook’un Internet.org sayesinde gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcılara sunulan servisler üzerinde daha fazla güce sahip olacağını düşünüyor.
Internet.org servisi aralarında Güney Afrika, Senegal, Bolivya’nın da bulunduğu 19 farklı ülkede geçtiğimiz yaz faaliyete geçmişti.