Bugün yayıncıların karşılaştığı en büyük problemlerden bir tanesi içeriklerini mobil cihazlarda daha fazla okunabilir hâle getirmekken, bu çabalarında kendilerine yardımcı olmayı hedefleyen rakip formatlar bulunuyor. Facebook’ın Instant Articles‘ı, Google’ın AMP’si (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) ve Apple’ın da iOS cihazlarında içerik gösterimini optimize eden Apple News formatı bulunuyor. Facebook, web yayıncılarına yardımcı olmak amacıyla, Facebook Instant Articles yazılım geliştirme araçları (SDK) kapsamında AMP desteğini sunmaya başladığını, çok yakında da Apple News desteğinin geleceğini açıkladı.
Güncellenmiş SDK yayıncıların üç formatta da yayınlanabilir içerikler oluşturmasına izin veren bir eklenti içerecek. Başlangıçta Facebook’un kendi Instant Articles çözümünün yanında Google AMP çözümü de desteklenecek. İlerleyen haftalarda Apple News için de destek getirilmiş olacak. Ne var ki, Facebook söz konusu desteğin ne zaman geleceğine dair şu an için kesin bir tarih vermiyor.
SDK, Facebook’un Instant Articles makalelerinin oluşturulması için kullanılan biçimi AMP ve Apple News uyumlu formatların oluşturulması için gerekli kodda kullanacak. Her sistemin kendine has bazı özellikleri olmakla birlikte Facebook, yayıncıların farklı servisler için özelleştirilmiş tasarım şablonlarını uygulayabilmelerini sağlayacak yöntemler sunacağını belirtiyor. Bunların arasında özelleştirilmiş yazı tipleri, renkler, açıklama yazıları olacak; mümkün olduğu kadar her formatta benzer bir görünümün yakalanması için ortam sunulacak.
Bu değişiklikle birlikte yayıncıların tek bir format tasarlayıp her yerde aynı deneyimle yayın yapmaların sağlanması hedefleniyor. Tabii ki, öncelik Facebook’ta yayınlama olduğu için, her desteğin düzgün olması noktasında öncelik bu platforma veriliyor.
Facebook, Instant Articles ile AMP ve Apple News formatlarını bağlayarak yayıncılara üç farklı yayın servisine aynı anda tek bir formatta içerik sağlamayı mümkün kılmayı, böylelikle de yayıncıları geri kazanmayı hedefliyor. Ne var ki, esas olarak gelir paylaşımı ve ziyaretçilerin Facebook’ta kalıp yayıncıların web sitesiyle etkileşim kurmamaları temel problem gibi görünüyor. Yine de, Facebook’un bu projesindeki ilerleyişi görmeden kesin bir yorumda bulunmamak en iyisi olacaktır.