Facebook’un kullanıcı sayısı kurulduğu günden bu yana kesintisiz ve istikrarlı şekilde artmıştı. Ancak 2021’in son çeyreğiyle birlikte bu durum değişti. Facebook ilk kez günlük aktif kullanıcı sayısında kayıp yaşadı. Reklam gelirindeki artışın da beklenenden düşük olması nedeniyle şirketin hisseleri yüzde 20 oranında değer kaybetti.
Hisselerdeki değer kaybına paralel olarak Facebook’un çatı şirketi Meta’nın piyasa değerinde de neredeyse 200 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı. En güncel finans raporu, Facebook’un ana şirketinin adını Meta olarak değiştirmesinin ana faaliyet kolu olan sosyal medya alanındaki problemleri ortadan kaldırmadığını gösteriyor.
Facebook’ta, Instagram’da ve WhatsApp’taki kullanıcı büyümesi yatay bir seyir izlerken, Facebook’un Kuzey Amerika’da 1 milyon günlük kullanıcı kaybı yaşaması da işi Meta için biraz daha kötüleştirdi. Kuzey Amerika, şirketin en önemli reklam pazarı olduğu için bu kaybın şirket bilançosundaki etkisi daha da artıyor. Facebook’un günlük kullanıcı sayısı küresel ölçekte de azaldı.
1,93 milyar olan günlük kullanıcı sayısının 1,929 milyara gerilemesi, Facebook’un genç kullanıcı kaybını durduramadığını gösteriyor. Meta Instagram’ın kullanıcı sayıları konusunda bilgi vermedi. Ancak Meta’nın tüm uygulamalarının aktif günlük kullanıcı sayısı 10 milyon arttı ve 2,82 milyara çıktı.
Facebook’un kullanıcı sayısındaki düşüşe rağmen, Meta hâlâ oldukça kârlı bir şirket. Geçtiğimiz yıl 40 milyar dolar kâr eden şirket, bunun büyük kısmını reklamlar sayesinde sağladı. Quest VR başlığı, VR yazılımı, önümüzdeki dönem çıkacak AR gözlüğü ve metaverse ile bağlantılı diğer girişimlerin bulunduğu Reality Labs birimi de Meta’ya milyar dolarlar kaybettirdi. 2.3 milyar dolar gelir elde eden birim, Meta’ya 10.2 milyar dolara mal oldu. Bu sayılara Quest’in satış gelirleri ve VR uygulamalarının satışlarından alınan komisyonların da dahil olduğunu belirtmek gerekiyor.
Meta, Quest’in satış sayılarını açıklamıyor. Ancak tahminlere göre, şirket 10 milyon sanal gerçeklik başlığı sattı. Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin yeni VR başlığını bu yıl çıkaracağını ve başlığın yüksek bir fiyat karşılığında satılacağını belirtti.
Zuckerberg’in Reality Labs yatırımlarını artırmayı planladığı anlaşılıyor. Meta CEO’su AR ve VR’ın birleşiminin ana bileşim platformu olacağına inanıyor. Meta için en büyük problem, bu yatırımların ana gelir kaynağı olan Facebook gibi görünüyor.