Manşetler

Facebook’ta “Haha” “lol”i geçti

facebook-020715

İngilizce konuşan ülkelerde, özellikle ABD’de, insanlar yazılı sohbetlerde güldüklerini belli etmek için “lol” kısaltmasını sıklıkla kullanır. En azından yaygın bilgi bu yöndeydi. Ancak Facebook tarafından gerçekleştirilen ABD odaklı bir araştırma, “lol” kısaltmasını kullananların azınlıkta kaldığını gösteriyor. Sitede yapılan paylaşım ve yorumları inceleyen Facebook’un veri ekibi, neşe belirten ifadeler arasında “haha” ve türevlerinin yüzde 51’lik kullanım oranı ile başı çektiğini belirtti. Kahkaha belirten emojiler yüzde 33.7 ile ikinci sırada yer alırken, “hehe” yüzde 13.1 ile üçüncü oldu. Bir zamanlar sıklıkla tercih edilen “lol” ise Facebook tarafından incelenen paylaşımların sadece yüzde 1.9’luk kısmında görüldü.

“Lol” kısaltması, tahmin edilebileceği üzere, yaşça daha yüksek Facebook kullanıcıları tarafından daha fazla tercih edildi. Nesiller arası farklılıklara araştırmada çok vurgu yapılmasa da, en genç kullanıcıların genellikle sevinçlerini emojilerle paylaştıkları göze çarpıyor. “Haha”, “hehe” ve “lol” gibi neşe ibareleri ise yaş yükseldikçe daha sık kullanılıyor. Facebook tarafından paylaşılan veriler, emoji kullanımında kadınların erkeklerin önünde olduğunu gösteriyor. “Haha”da üstünlük az bir farkla erkeklere geçerken, “hehe” her iki cinsiyet arasında eşit biçimde dağılıyor. 1 haftalık verilere de özel bir bakış atan Facebook, yüzde 46’lik bir kitlenin haftada sadece bir kez sevincini belli ettiğine dikkat çekti. Yüzde 85’lik bir kitle ise neşesini haftada maksimum beş defa neşesini Facebook’tan paylaşıyor.

Facebook’un veri ekibi, kullanıcıların söz konusu gülme ibarelerinin türevlerini hangi koşullarda tercih ettiklerini de mercek altına aldı. The New York Times’ta yayınlanan ve “ha” ile “he”leri birer tuğla olarak değerlendiren makaleden ilham alarak harekete geçen ekip, insanların kahkahalarını ifade ederken genellikle çift sayılarda harf kullandığını ortaya koydu. Verilen tepkinin “ha”dan “hahahaha”ya doğru ilerlemesi ise “basit bir onay ifadesinden gülmekten boğulacak noktaya gelmek” şeklinde tanımlanıyor.

Facebook araştırmacıları, insanların genellikle dört harfli “haha” veya “hehe”leri tercih ettiğini belirtirken, altı harfli “hahaha”ların da yaygınlığına dikkat çekildi. “Haha” ile gülenlerin daha uzun ibareleri de kullandıklarını ifade eden araştırmacılar, “hehe”cilerin tek sayıda harf kullanmaya daha yatkın olduğunu belirttiler. Emoji kullanımında yüzde 50’lik bir kısmın tek emoji kullandığını dile getiren Facebook araştırmacıları, aynı emojinin bir paylaşım veya yorumda yan yana beş kez kullanılmasının ise pek yaygın olmadığını ifade ettiler.