Facebook araştırmacıları geçtiğimiz haziran ayında bir açıklama yaparak 2011 yılında yaklaşık 1 milyon kullanıcının Haber Kaynağındaki hikayeleri, üyelerinin davranışlarının olumlu veya olumsuz hikayelerden nasıl etkilendiğini görmek amacıyla manipüle ettiğini doğrulamıştı. Söz konusu deney Facebook’un 1.3 milyarlık kullanıcı tabanının oldukça küçük bir kısmını etkilese de, kullanıcılar sosyal paylaşım sitesine büyük bir tepki göstermişti. Facebook CTO’su Mike Schroepfer kaleme aldığı bir blog yazısıyla şirket adına resmen özür dilerken, gelecekteki araştırma planlarına ilişkin bazı bilgiler verdi.
Geçmişte yaptıkları bazı şeyleri daha farklı yapmaları gerektiğini kabul ettiklerini söyleyen Schroepfer, tartışma yaratan araştırmayı gerçekleştirmek adına deneysel olmayan yollar kullanabileceklerini belirtti. Facebook CTO’su söz konusu araştırmanın daha kapsamlı bir grup tarafından daha kapsamlı bir değerlendirmeye tutulabileceğini de vurgulamayı ihmal etmedi. Schroepfer Facebook’un önümüzdeki dönemde araştırma süreçlerini işleteceği yollar konusunda da kısa bilgiler verdi:
- Talimatlar: Gelecek çalışmalarda araştırma süreci başlamadan önce genişletilmiş bir değerlendirme sürecinden geçecek ve ”son derece kişisel” olarak nitelendirilebilecek konular ayrıca değerlendirilecek.
- Değerlendirme: Facebook bünyesinde kıdemli araştırmacılar, mühendisler, avukatlar ve şirketin gizlilik ve politika ekiplerinin üyelerinden oluşan bir değerlendirme ekibi kurulacak.
- Eğitim: Facebook yeni mühendisleri için düzenlediği altı haftalık eğitim kampında araştırma eğitimi de verecek.
- Araştırma web sitesi: Facebook’un akademik araştırma çalışmalarına research.facebook.com adresi üzerinden erişilebilecek.
Facebook’un elinde geçmişte yaptıklarını geri alma gibi bir şans bulunmuyor. Ancak duyurulan son yenilikler, Facebook’ta bu denli kapsamlı bir çalışmanın şirketin üst yönetiminin haberi olmadan gerçekleştirilmesini önlemek açısından önem taşıyor. Özellikle eğitim süreci sayesinde Facebook’un yeni mühendislerinin 1.3 milyar kullanıcının sadece bir rakamdan ibaret olmadığını anlaması bekleniyor.