Facebook bundan iki yıl önce Haber Kaynağı içinde sayısı giderek artan tıklatma tuzaklarına karşı ilk mücadelesine girişmişti. Kullanıcıları aldatılmış, hile yapılmış hissettiren ve hayal kırıklığına uğratan bu çevrim içi içerik türüne yönelik şikayetler buna rağmen artmaya başlamıştı. Sonuç olarak Facebook, Haber Kaynağına yeniden el attı. Önümüzdeki birkaç hafta içinde Facebook, bilgi saklayan veya okuyucuyu yanlış yönlendirmeye çalışan başlıkların dağıtımını azaltan bazı değişiklikleri uygulayacak.
Facebook, Haber Kaynağı üzerindeki en son değişikliği için çalışmalara, çalışanlarını on binlerce haber başlığını, tıklatma tuzağı taşıyan haberlerin ortak noktalarını belirlemeleri amacıyla görevlendirerek başladı. İnsanları çıldırtan iki temel haber başlığı kategorisi belirlendi. İlk kategori, “Bu manzarayı görünce gözlerinize inanamayacaksınız” türü “merak uyandıran” başlıklar. İkinci kategoriyse “Elma aslında sağlığa zararlıymış” tarzında, eksik bilgi içeren, tıklandığında sadece günde birkaç tane elmadan daha fazlasını yemenin zararlı olduğunun anlaşıldığı türde, kullanıcıları yanlış yönlendiren başlıklardan oluşuyor.
Eğer Facebook’un algoritması bir başlığın tuzak olduğunu anlarsa, hem paylaşıma hem de bu paylaşımda bulunan yayıncının eriştiği kitleye kısıtlama getiriyor. Facebook’un Haber Kaynağı ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Adam Mosseri, günde 50 paylaşımda bulunan ve bunlardan 48’i için tuzak niteliğinde başlıklar atan yayıncıların veya içerik tarlalarının yönlendirici trafikte ve erişimde önemli düşüşler göreceğine dikkat çekiyor.
Yine de, Mosseri değişikliklerin yayıncıların Haber Kaynağı içinde görünmek için, bundan böyle yalın, bilgi bakımından yoğun başlıklar atmak zorunda oldukları anlamına gelmediğinin altını çiziyor. Bunlar oransız şekilde Haber Kaynağı içinde en kabahatli şekilde hareket edenleri etkileyecek. Yüksek kaliteli paylaşım yapanlar etkilenmeyecek. Mosseri, tüm haber başlıklarını aynı veya ilgi çekmeyen hâle getirmeye çalışmadıklarını söylüyor. Yapmaya çalıştıkları sosyal ağıF her gün kullanan ve kendilerini yanlış yönlendiren haber başlıkları görmek istemeyen kişilerden gelen geri bildirimlere karşılık vermek.