Facebook, platformu üzerinde paylaşılan haberlerin kalitesinin değerlendirilmesi konusunda kullanıcılarından yardım istiyor. Sosyal paylaşım sitesinin kullanıcıları, Twitter üzerinden Facebook’un haberlerin altında beliren anketlerini gösteren ekran görüntülerini paylaşıyor. Söz konusu anketlerde kullanıcılara başlığın yanıltıcı bir dil kullanıp kullanmadığı veya hikayenin ana detaylarını gizleyip gizlemediği soruluyor. 2 Aralık tarihli ekran görüntüsünde İngiliz komedi sitesi Chortle’dan paylaşılan bir haberin altında anket beliriyor. Diğer ekran görüntülerinde ise Rolling Stone ve The Philadelphia Inquirer’dan alınan haberlerin ankete konu olduğu görülüyor.
Facebook is asking whether this @PhillyInquirer headline is fake? pic.twitter.com/cCUpwtvQlS
— Chris Krewson (@ckrewson) December 5, 2016
Facebook’un anket sonuçlarıyla ne yapmayı planladığı bilinmiyor. Şirketten henüz konuya ilişkin bir açıklama da gelmiş değil. Sosyal paylaşım sitesinin başı, son zamanlarda yalan veya yanıltıcı haberlerin yayılmasına yardımcı olduğu suçlaması nedeniyle epey ağrıyor. Dolayısıyla akıllara gelen ilk ihtimal, yalan haberler ile mücadele oluyor. Ancak sorulan sorulara bakıldığında Facebook’un “tıklama tuzağı” gibi daha genel endişeler üzerine odaklandığı düşünülüyor.
https://twitter.com/iamjorgecamargo/status/805889930526359555?ref_src=twsrc%5Etfw
Facebook haber başlıklarının yanıltıcı etkisini azaltmak için algoritmalardan yardım alıyor
Facebook, “kasıtlı olarak önemli bilgileri vermeyen, insanları yanlış yönlendiren veya tıklamaya zorlayan” haber başlıklarının daha az görünmesi için çeşitli algoritmalardan yardım alıyor. Ancak sosyal paylaşım sitesi son güncellemesinde, tıklama sahtekarlığını daha iyi tespit etmek için şirket içinde kurulan bir ekibi kullanmıştı. Anketler ise Facebook’un daha fazla veriye ulaşmak için kullanıcılarından yardım almaya karar verdiğini gösteriyor. Ancak bu konuda henüz resmi bir açıklama gelmediğini hatırlatmakta fayda var.