Facebook, geçtiğimiz cuma akşamı Paris’te gerçekleştirilen terör saldırılarının ardından Güvenlik Durumu Kontrolü aracını devreye sokmuştu. Sosyal paylaşım sitesi, Nijerya’da terör örgütü Boko Haram tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen bombalamanın sonrasında da Güvenlik Durumu Kontrolü aracını kullanıma sundu. Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Yola şehrinde gerçekleştirilen saldırıda 32 kişi hayatını kaybetmiş ve pek çok kişi yaralanmıştı.
Facebook, Paris saldırılarının ardından Güvenlik Durumu Kontrolü aracını aktif hâle getirmesiyle birlikte çeşitli eleştirilere maruz kalmış ve sosyal paylaşım sitesinin neden Orta Doğu, Asya ve Afrika’daki terör eylemlerinden sonra aracı devreye sokmadığı sorgulanmıştı. Bu eleştirilerin ardından şirket adına bir açıklama kaleme alan Facebook’un büyümeden sorumlu başkan yardımcısı Alex Schultz, Güvenlik Durumu Kontrolü aracının ilk kez 2011’de Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami sonrasında düşünüldüğünü ve daha öncesinde sadece doğal afetlerin ardından kullanıldığını söylemiş, Paris terör saldırılarının şirket adına aracın kapsamını genişletme konusunda bir ilk olduğunu belirtmişti.
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, kişisel hesabı aracılığıyla Nijerya’daki saldırı sonrası Güvenlik Durumu Kontrolü aracını aktif hâle getirdiklerini duyururken, şirketin Paris sonrasında aracı bu tarz trajik olaylar için de kullanmaya devam edeceklerini bir kez daha dile getirdi. Mark Zuckerberg, bu yeni yaklaşımın ne zaman ve nerede daha faydalı hâle getirecek kriterler geliştirmek için çalışacaklarını sözlerine ekledi.
Facebook CEO’su, bu açıklamayı yaparken takipçilerine geleceğe dair umut aşılamayı da ihmal etmedi. Şiddetin insanlık tarihindeki en düşük noktalarından birinde olduğunu söyleyen Zuckerberg; savaş, cinayet ve terörizm kaynaklı ölümlerin düştüğünü belirterek, aşırı uçlardan oluşan azınlıkların insanları karamsarlığa itmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.