Manşetler

Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü aracını neden sadece Paris’te kullandığını açıkladı

facebook-paris-guvenlik-141115

Geçtiğimiz cuma akşamı Paris’te gerçekleşen terör saldırılarının ardından şehirde yaşayan tanıdıkları bulunan Facebook kullanıcıları, sosyal paylaşım sitesinden arkadaşlarının iyi olduğuna dair bildirimler aldı. Saldırılar sebebiyle “Güvenlik Durumu Kontrolü” adını taşıyan nispeten yeni bir aracını devreye sokan Facebook, Paris’teki kullanıcılarının güvende olduklarından arkadaşlarını rahatlıkla haberdar etmelerini sağladı.

Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü pek çok kişi için oldukça faydalı olsa da, özelliğin neden geçtiğimiz perşembe günü Beyrut’ta gerçekleşen ve 40 kişinin ölümüne neden olan ya da geçtiğimiz ay Türkiye’nin başkenti Ankara’da 102 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarından sonra devreye sokulmadığı sorusu akıllara geldi. Facebook’un bu davranışı, kimi çevreler tarafından Batı’nın insan hayatının değeri konusundaki iki yüzlü tutumunun bir örneği olarak nitelendi.

Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü nedeniyle yöneltilen eleştirileri, büyümeden sorumlu başkan yardımcısı Alex Schultz’un imzasını taşıyan bir blog yazısıyla yanıtladı. Schultz, Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü aracının temelde doğal afetler sonrası kullanım için tasarlandığını ve geçtiğimiz yıl kullanıma sunulan özelliğin ilk kez bir doğal afet dışında aktive edildiğini belirtti.

Facebook’un Paris’teki terör saldırılarının ardından, tıpkı doğal afetlerde olduğu gibi insanların durumlarından sevdiklerini haberdar ettiği bir mecraya dönüştüğünü söyleyen Schultz, sahadaki Facebook çalışanlarıyla da görüştükten sonra özelliği aktive etmeye karar verdiklerini belirtti. Karmaşık ve hassas zamanlarda yeni bir şeyi ilk kez denediklerini söyleyen Facebook yöneticisi, Paris için Güvenlik Durumu Kontrolü özelliğinin aktive edilmesinin kendileri için bundan ibaret olduğunu dile getirdi.

Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü aracının terörizm ve diğer şiddet eylemlerinde kullanımında bir emsal oluştuğu için, sosyal paylaşım sitesinin özelliği nerede ve ne zaman kullanacağı konusunda daha açık olması gerekiyor. Alex Schultz’un yaptığı açıklama, Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü aracının Beyrut veya Ankara’da neden kullanıma sunulmadığı konusunda netlik taşımıyor. Facebook yöneticisinin Lübnan başkentini “Şiddetin ve kötü olayların rahatsızlık verici bir sıklıkla tekrarlandığı bölgeler arasında sayması, şirketin olaya bakışı konusunda biraz fikir edinmeye yardımcı oluyor.

Savaş veya salgın hastalık gibi süreklilik arz eden krizlerde Facebook Gücenlik Durumu Kontrolü aracının kullanımının pek mümkün olmadığını söyleyen Schultz, özelliğin mevcut versiyonunun belli başlangıç ve bitiş noktaları taşıyan olaylara uygun olarak tasarlandığını ifade etti. Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü aracının yardımcı olabileceği her yerde ve her zamanda devrede olmasını istediklerini belirten Schultz, Paris tecrübesinden edindikleri geri bildirimleri değerlendireceklerini sözlerine ekledi.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ise kişisel hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Dünyanın pek çok farklı yerinde çatışmalar olduğu konusunda haklısınız. Tüm insanlara eşit değer veriyoruz ve bu tarz durumlarda açı çeken pek çok kişiye yardımcı olmak için çok sıkı çalışacağız.” ifadelerini kullandı.