Manşetler

Mark Zuckerberg için Facebook’un geleceği sanal gerçeklikte

Mark Zuckerberg için Facebook'un geleceği sanal gerçeklikte

facebook-oculus-vr-300715

Facebook geride kalan ikinci mali çeyrek yıl sonuçlarını açıkladı. Şirket 4 milyar doların üstünde gelir elde eederken mobil reklam gelirlerinin payı yüzde 76 oldu. Geçen yılın aynı çeyreğinde bu pay yüzde 62 olarak kaydedilmişti.

Şirket günlük ortalama 968 milyon kullanıcının farklı cihazlar üzerinden Facebook’a girdiğini, bunun 844 milyon kadarının Facebook’u mobil cihazlar üzerinden kontrol ettiğini kaydetti. Böylelikle bu iki farklı istatistikte kaydedilen yıldan yıla artışlar sırasıyla yüzde 17 ve 29 oldu.

Facebook geride kalan haziran ayında toplam 1.49 milyar kullanıcıya eriştiğini, bunların 1.31 milyarının mobil üzerinden giriş yaptığını da vurguluyor. Bu büyük kullanıcı kitlesi doğal olarak şirketin reklam gelirlerinde önemli rol oynuyor.

Ayrıca Facebook 2015’in ikinci mali çeyreğinde toplam maliyet ve harcamaların 2.7 milyar dolar olarak kaydedildiğini açıkladı. Bu alanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82’lik bir artış söz konusu. Harcamalar ve maliyetlerde aslan payı şirketin sosyal ağını ayakta tutan veri merkezlerine yapılan yatırımlar alıyor. Görüldüğü gibi, Facebook kazandığı parayı daha da büyümesini sağlayacak altyapıyı kurmaya harcıyor.

Finansal sonuçların açıklanmasından sonra düzenlenen telekonferans toplantısında Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, COO Sheryl Sandberg ve CFO David Wehner ile birlikte şirketin mevcut durumunu yatırımcılar ve katılımcılarla paylaştı.

Video ve video paylaşımının Haber Kaynağı üzerinden yapılmasının Facebook’un büyümesinde önemli bir rolü bulunuyor. Bununla birlikte sanal gerçeklik Facebook’un geleceğinde önemli odak noktalarından biri olacak.

Zuckerberg insanların akıllarındakini paylaşmak için hep daha zengin yöntemlerin arayışı içinde olduğunu söyledi. On yıl önce insanların çoğunun yazılı olarak anlaştığını, şu anda ise görsel içeriğin ve fotoğrafların çoğunlukla kullanıldığı bir dönemde olduklarını kaydetti. Bunlar içinde videonun öneminin giderek artacağı bir döneme girdiklerini ve burada büyük bir büyüme gördüklerini de kaydetti.

Ancak Zuckerberg’e göre yolun sonu burası değil. Videodan sonraki en büyük dalga yoğun üç boyutlu içerik olacak. Facebook geçtiğimiz yıl sanal gerçeklik üzerine çalışmalar yapan, Oculus Rift adlı sanal gerçeklik başlığını tasarlayan ve bunu gelecek yılın başlarında satışa sunacak olan Oculus VR şirketini satın almıştı.

Ne var ki, şu an için video Haber Kaynağının merkezinde yer alacak ve Facebook için en büyük önemi arz edecek. Kullanıcılar şirketin WhatsApp harici ürünlerinde günde 46 dakika civarında vakit geçiriyor. Reklamcıların bu kullanıcı kitlesine ulaşmaktaki en büyük aracı da doğal olarak video oluyor. Sandberg de kullanıcıların videoya gösterdiği talebin epey fazla olduğunu, insanların videoyu sevdiğini söyledi.

Ancak yakın bir gelecekte Facebook Haber Kaynağı üzerinden sanal gerçeklik videolarını çok daha fazla şekilde paylaşacağız gibi görünüyor. Böylelikle uzakta olan yakınlarımızın bizim yaşadıklarımızı sanki yanımızdalarmış gibi hissetmeleri de mümkün olacak.