Teknoloji

ABD Federal Ticaret Komisyonu Facebook’u dava etti

facebook haber kaynağı

Facebook, ABD Federal Ticaret komisyonu veya yaygın bilinen kısaltmasıyla FTC tarafından açılan yeni bir davayla karşı karşıya. FTC, sosyal medya devini pazardaki gücünü kullanarak tekel oluşturmaya çalışmakla suçluyor. Facebook’un bu süreç sonunda Instagram ve WhatsApp’ı elden çıkarmak zorunda kalabileceği belirtiliyor. Bu davanın hemen ardından ABD’de 46 eyalet, Vaşington şehri ve Guam da Facebook aleyhine ortak bir tekel davası açtı.

Dava dilekçelerinde Facebook’un tekel gücünden faydalanarak son kullanıcı tarafında rekabeti bastırdığı iddia ediliyor. Facebook’un “avcı” tarzındaki satın almalarının durdurulmasının ve pazara olan güvenin yeniden sağlanması gerektiği de belirtiliyor.

Facebook’un tekel suçlamasından kurtulması için en kıymetli varlıklarından ikisi olan Instagram ve WhatsApp’ı elden çıkarmak zorunda kalabileceği belirtiliyor. Sosyal medya devi Instagram’ı 2012’de 1 milyar dolar karşılığında satın almıştı. WhatsApp ise 2014’te 19 milyar dolar gibi yüksek bir meblağ karşılığında Facebook bünyesine girmişti.

Facebook, FTC ve diğer eyaletler tarafından açılan davalar için açıklama yapmakta fazla gecikmedi. Davaları revizyonist tarihin başarılı işleri cezalandırması olarak tanımlayan şirket, iki satın almanın da geçmişte FTC tarafından onaylandığını hatırlattı. Sosyal medya devi, kullanıcıların bu servislerin alternatiflerinin bulunduğunu da belirtti.