Facebook doğal bir afet yaşandığında eğlence amaçlı bir sosyal ağ olmaktan çıkıp hayat kurtarmak için kullanılan bir araca dönüşebiliyor. Doğal afetlerde ve diğer acil durumlardaki rolünün farkında olan Facebook, haritalarıyla da kurtarma ekiplerine yardımcı olacağını açıkladı.
Sosyal paylaşım sitesi doğal afetlerin ardından kurtarma ekiplerine yardımcı olmak adına üç farklı türde harita hazırladı. Bunlardan ilki, Facebook’un mevcut konum yoğunluklu harita oluşturma teknolojisinden yararlanıyor. Veriyi anonimleştiren teknoloji, daha sonrasında kurtarma ekiplerine insanların felaket öncesindeki, esnasındaki ve sonrasındaki konumlarını gösteriyor. Doğal afetlerde geleneksel iletişim yöntemleri genellikle işlemez hâle geliyor. Facebook da haritasıyla afetten en çok etkilenen bölgenin tespitine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Şirketin sunduğu ikinci çözüm ise bir hareket haritası oluyor. Bu harita belli bir zaman dilimi içinde insanların şehirler ve mahalleler arasındaki hareketlerini takip ediyor. Bu haritanın da yetkililere ekipleri sevk etmeleri gereken bölge konusunda yardımcı olması ve sıkışık alanlarda trafiğin düzenlenmesine katkı sağlaması öngörülüyor.
Üçüncü ve son harita ise Facebook’un mevcut Güvenlik Durumu Çözümü’nün temelleri üzerine inşa edilmiş. Sosyal ağ, insanların güvende olduklarını belirttikleri bölgeleri işaretleyerek ekiplere öncelik verilecek bölgelerin belirlenmesi konusunda yardımcı olmayı amaçlıyor.
Facebook doğal afetlerde UNICEF, Kızılhaç ve Dünya Gıda Programı ile işbirliği yapacak
Sosyal paylaşım sitesi, haritalar aracılığıyla sunduğu bilgileri ilk etapta UNICEF, Kızılhaç ve Dünya Gıda Programı ile paylaşacak. Ancak şirket zaman içinde bu listeye başka kuruluşları ve olası bir afet döneminde ilgili devletleri de eklemeyi planlıyor.