Yaşadığımız “yanlış bilgi” döneminde internetteki genç insan sayısı her zamankinden daha fazla. Bu da büyük çevrimiçi platformların ve teknoloji şirketlerinin gençlerin internette daha bilinçli ve sorumlu biçimde gezinmesine yardımcı olacak kaynaklar geliştirmesini bir tür sorumluluk hâline getiriyor. Facebook Dijital Okuryazarlık Kütüphanesi ile söz konusu sorumluluğun örneklerinden birini sergiliyor.
Sosyal paylaşım sitesinin Harvard Üniversitesi’ne bağlı Berkman Klein İnternet ve Toplum Merkezi ile birlikte geliştirdiği kütüphanede ücretsiz olarak indirilebilen interaktif videolar ve dersler bulunuyor. Söz konusu materyaller okullarda, okul sonrası programlarda ve evde kullanıma uygun olarak tasarlanmış.
10 yılı aşkın akademik araştırma ve gençlerle yapılan fikir alışverişlerinin doğrultusunda şekillendirilen ders programı, beş farklı temadan oluşuyor: Gizlilik ve İtibar, Kimlik Keşfi, Olumlu Davranış, Güvenlik, Toplulukla Angajman. Programda bulunan 18 ders, ilk etapta sadece İngilizce olarak sunuluyor. Ancak önümüzdeki dönemde 45 dilde daha bu derslerin sunulması planlanıyor. Dersler 11-18 yaş arasında üç farklı yaş grubuna bölünebiliyor. Çevrimiçi ortamda sağlıklı ilişkiler kurmaktan phishing saldırılarını tespit etmeye kadar pek çok konu derslerde işleniyor.
Facebook Dijital Okuryazarlık Kütüphanesi’ni Güvenlik Merkezi’nin çatısı altında sunuyor. Şirket bu projeyle kâr amacı gütmeyen kuruluşlara, küçük işletmelere ve yüksekokullara dijital okuryazarlık yetenekleri kazandırmayı hedefliyor. Facebook’un hedefi oldukça mantıklı ve anlamlı görünse de, son yıllarda Facebook’un en büyük sorunlarından biri olan yalan haberlerden programda hiç bahsedilmemesi dikkat çekiyor.