PNAS’ta yayınlanan bir makeleye göre, Facebook bir yazılım kullanarak durum güncellemelerindeki pozitif ve negativ kelimeleri tanımladı ve paylaşımları iki kategoriye ayırdı. Daha sonra deneklerin Haber Kaynaklarında çoğunlukla pozitif veya negatif yazılar gösterdi. En sonunda şirketin araştırmacıları, sosyal ağlarda duyguların, doğrudan temas olmasa, sadece yazılanlar ekran karşısında okunsa bile bulaşıcı olabildiğini gösterdi.
Deney sonunda, pozitif durum güncellemeleri gösterilen kullanıcıların da mutluluk içeren paylaşımlarda bulunduğu sonucuna ulaşıldı. Negatif paylaşımların gösterildiği kullanıcıların da aynı şekilde negatif paylaşımlar yaptığı görüldü. Ne negatif ne de pozitif paylaşımların gösterildiği, ikisinin ortasındaki paylaşımları gören kullanıcıların ise uçlardakilere göre daha az duygusal tavır gösterdiği sonucuna varıldı.
Bu arada söz konusu deney Ocak 2012’de gerçekleştirildi; her ne kadar büyük bir gizlilik ihlâli var gibi görünse de, gerçekleştirilen deneyin yasalara uygun olduğunun altı çiziliyor. Facebook tüm süreç boyunca makineleri kulllandığını, hiçbir araştırmacının kullanıcıların paylaşımlarını kendi başına görmediğini vurguladı.