Eğlence

Facebook: Serviste paylaşılan beş videodan biri canlı yayın videosu

facebook live

facebook canli yayinFacebook canlı yayın konusunda yaptığı yatırımların karşılığını alıyor gibi görünüyor. Şirketin video yöneticisi Fidji Simo, Facebook üzerinde paylaşılan her beş videodan birinin canlı yayın videosu olduğunu açıkladı. Simo, söz konusu rakamı kendi kişisel Facebook sayfasından yaptığı bir durum güncellemesiyle paylaştı. Simo, kullanıcıların canlı yayın videolarını izlemek için ayırdığı zamanın geçtiğimiz yıl dörde katlandığı bilgisini de verdi.

Meerkat’in SXSW 2015’teki çıkışının ardından canlı video yayını, büyük sosyal ağların ana odak noktası hâline geldi. Sınırsız çevrim içi video yayınının mümkün olduğu ve insanların istediklerini izleyebildikleri bir dönemde anı gösteren videolara odaklanmak mantıklı bir tercih niteliği taşıyor. Bu videoların bir haber kuruluşundan, medya şirketinden ya da sıradan bir kullanıcıdan gelmesi Facebook için bir fark teşkil etmiyor. Şirket, bütün bunları kullanıcıların ve içerik oluşturucularının Snapchat gibi alternatif ve Facebook tarafından kontrol edilmeyen mecralara kaymasını engelleyecek araçlar olarak değerlendiriyor.

Ancak bunun pahalı bir uğraş olduğunun altını çizmekte fayda var. Facebook geçtiğimiz yıl medya şirketlerine, sporculara ve ünlülere daha yüksek kaliteli canlı videolar için 50 milyon dolardan fazla bir rakam ödedi. Facebook o dönemde yüksek kaliteli videoları platforma doldurarak hem kendisini test etmeyi hem de neyin işleyip neyin işlemediğini görmeyi amaçlamıştı.

Söz konusu videoları algoritmaların da yardımıyla öne çıkaran Facebook, ocak ayı itibarıyla bu eyleme son verdi. Şirketin 2016’da çalıştığı 140’tan fazla video yapımcısıyla olan sözleşmelerini de yenilemediği söyleniyor. Facebook bu prodüktörleri platformda tutmayı hâlâ istiyor. Ancak şirketin yüksek rakamları Netflix ve Amazon ile daha güçlü biçimde mücadele etmesini sağlayacak uzun içeriklere ödeyeceği söyleniyor.

Facebook canlı yayın özelliğini kullanıcılarının aklına yerleştirmeyi başardı

Facebook canlı yayın özelliğini kullanıcılarının aklına yerleştirmeyi başarmışa benziyor. Şirketin bir sonraki hedefi ise bu özelliğin daha fazla kişi tarafından kullanılması olacak gibi görünüyor. Bunun için özellikle ABD’de ciddi reklam kampanyaları yapan Facebook, canlı yayın özelliğini Twitter gibi eski rakipleri ve Snapchat gibi yeni tehditlere karşı koz olarak kullanmayı amaçlıyor. Şirket, son olarak canlı yayın özelliğine Twitter’ın canlı yayın servisinden ayrışmasını ve kullanıcıların Snapchat’e kaymasını önleyebilecek ilginç filtreler eklemişti.