Facebook Cambridge Analytica skandalıyla ilgili sorulara maruz kalmaktan, Cambridge Analytica mayıs ayının başlarında kapanmış olmasına rağmen, kurtulmuş değil. Bu soruların merkezinde ise sosyal ağın, şirket ne kadar veriye erişim izni verdiği ya da vermediği yatıyor. Facebook’a bu soruları soran merciler arasında Avrupa Birliği de bulunuyor.
Avrupa Birliği’nin konuya ilişkin olarak yürüttüğü soruşturma kapsamında iki Facebook yöneticisi Avrupa Parlamentosu’nda ifade verdi. İki yönetici de bildikleri kadarıyla AB sınırları içindeki Facebook kullanıcılarının verilerinin Cambridge Analytica ile paylaşılmadığını dile getirdi.
Bu tahminin doğru olup olmadığını görmek içinse yürütülen soruşturmaların tamamlanmasını beklemek gerekiyor. İngiltere’nin gizlilik denetim kurumu hâlâ skandalı incelerken, Facebook’un da bu incelemenin ardından kendi içinde Avrupa’ya özel bir denetim daha gerçekleştireceği biliniyor. Ancak Facebook’un gerçekleştirdiği ilk inceleme ve verileri Cambridge Analytica ile paylaşan araştırmacı Dr. Aleksandr Kogan’ın ifadesine göre, Avrupalı kullanıcıların bilgileri yaşanan skandaldan etkilenmedi. Bu durumun temelinde Cambridge Analytica’nın Amerikan seçmenlerini analiz etme isteğinin bulunduğu belirtiliyor.
Facebook Cambridge Analytica skandalı patlak verdiği dönemde yaptığı açıklamada Kogan’ın uygulaması üzerinden 2.7 milyon Avrupalı kullanıcının verilerine ulaşılmış olabileceğini belirtmişti. Facebook’un ağız değiştirmesinin Avrupalı parlamenterlerin şüphelerini ortadan kaldırmış olması ise pek muhtemel görünmüyor. AB, 2 Temmuz’da konuya ilişkin olarak Facebook COO’su Sheryl Sandberg’i dinlemeye hazırlanıyor.