Facebook ve şirketin gizlilik ihlâllerinin kopardığı fırtına, şu sıralarda biraz durulmuşa benziyor. Sosyal ağın ismi ana haber bültenlerinde artık CEO’su Mark Zuckerberg ABD Kongresi’nde ifade verirken veya başka bir skandal patlak verdiğinde duyuluyor. Söz konusu skandallardan biri daha ortaya çıkmış gibi görünüyor.
Facebook’un şirket içinde test ettiği bir uygulama sayesinde çalışanları üzerinde ayrı bir yüz tanıma sistemini kullandığı belirtildi. Asla dışarıya açılmayan uygulamayla ilgili çalışmalar durdurulmuş olsa da, Facebook’un böyle bir uygulamayı geliştirmiş olması bile kaşları kaldırmaya yetiyor.
Business Insider’ın anonim kaynaklara dayandırdığı haberine göre, söz konusu uygulama 2015 ve 2016 yıllarında kullanıldı. Facebook’un tüm şimşekleri üstüne çekmesine sebep olan Cambridge Analytica skandalı ise 2018 yılında patlak vermişti. Kaynakların verdiği bilgiler, Facebook’un uygulamasının yeterli verinin bulunması durumunda tüm kullanıcıların kimliğini tespit edebildiğini gösteriyor.
Facebook uygulamanın varlığını kabul etti
Facebook’tan yapılan açıklamada, söz konusu uygulamanın varlığı kabul edildi. Ancak şirket iki noktaya dikkat çekti. Uygulamanın şirket içinde kullanıldığını ve geliştirme sürecinin 2016’da sonlandırıldığını belirten sosyal medya devi, uygulamanın sadece şirket çalışanları için yüz tanıma teknolojisi kullandığını vurguladı. Ancak bu noktada şirket çalışanlarının yüz tanıma özelliğini aktif hâle getiren arkadaşlarının da Facebook’un deneyinin parçası olmuş olması muhtemel görünüyor. Facebook’un kullanıcı kitlesinin genişliğini düşününce bu grubun büyük olması da sürpriz olmayacaktır.
Gizlilik konusundaki hassas çevrelerin öfkelenmesine de çok şaşırmamak gerekiyor. Facebook çok uzun bir süredir yüz tanıma teknolojilerine yatırım yapıyor. Sosyal medya devi bu konudaki yatırımlarına fotoğraflarda insan etiketlemeyi kolaylaştırmak için başlasa da, aradan geçen yıllarda bu teknolojinin kullanım yöntemleri sorgulanır hâle gelmişti. Facebook’un bu kötü sicili, artık sonlandırılmış bir çalışma ve uygulamanın bile soru işaretleri yaratmasına sebep oluyor.