Pek çok şirket yeni cihaz ve teknolojiler geliştirmek için kendi bünyesinde “gizli” birimler kuruyor. Lockheed Martin, U-2 casus uçağını ve SR-71 modelini “Skunkworks” isimli gizli biriminin çatısı altında geliştirmişti. Apple da ilk iPhone’u gizli bir grubun çatısı altında hazırlamıştı. Facebook da kendi donanım ürünlerini geliştirmek için benzer bir yapılanmaya gitmiş ve Building 8 birimini kurmuştu. Ancak CNBC tarafından yayınlanan bir haber, Building 8 için işlerin neden hedeflendiği gibi gitmediğini gösteriyor.
Sosyal medya devi, Building 8 çatısı altında sıra dışı fikirler üzerinde çalışıyor. Kullanıcıların düşüncelerini yazıya dökebilecek sistemler, modüler akılı telefonlar gibi projeler için mesai harcayan birimin şimdiye kadar son kullanıcıyla buluşabilen tek ürünü, Portal adını taşıyan video görüşme cihazı olmuştu.
Daha önce DARPA ve Google’da görev yapan Regina Dugan, 2015’te Building 8’in başına getirilmişti. Ancak Dugan’ın buradaki mesaisi sadece 18 ay sürmüştü. 2018’in aralık ayında donanım birimini kapatan Facebook, birimin personelini ve projelerini başka birimlere yönlendirmişti. CNBC’nin dosyası, Building 8’i erken vedaya götüren sebepleri daha iyi anlamayı sağlıyor.
Amazon’un Echo ile yakaladığı başarı, Facebook’u da benzer niteliklere sahip bir akıllı hoparlör geliştirmeye sevk eden başlıca faktör olmuştu. Şirket, bu çalışmaları yürütmesi için Dugan’ı kadrosuna dahil etmişti. Daha önce de çeşitli projeler hazırlayan sosyal ağın videoya öncelik vermesiyle birlikte Building 8 de Portal‘ı geliştirmişti. CNBC’nin haberine göre, Building 8 ekibi farklı ekran boyutları üzerinde değerlendirmeler yaptı. Duvara monte edilebilecek büyüklükte bir ekran da söz konusu seçenekler arasındaydı.
Building 8’in gizli yapısının Facebook’un bünyesindeki diğer birimlerle soruna yol açtığı söyleniyor. Birimin bütçesinin büyüklüğü, diğer birimlerde çalışanların prototipleri bir koruma eşliğinde görebilmesi gibi durumların şirket içinde gerginliği tetiklediği söyleniyor.
Facebook’un donanım ürünlerinin çıkışı için belirlediği takvimin de sorunlara yol açtığı belirtiliyor. Şirketin Building 8 tarafından geliştirilen ilk ürünü bir yıl içinde piyasaya sürmek istediği ve bu takvime uyulamamasının da sıkıntı yarattığı söyleniyor. Dugan’ın ayrılığının temel faktörünün bu anlaşmazlık olduğu ifade ediliyor.
Problemler bununla sınırlı kalmamışa benziyor. CNBC’ye konuşan eski Building 8çalışanları, donanım biriminin başına getirilen Andrew “Boz” Bosworth’ün teknolojik konularda çok az yönlendirme yaptığını dile getirdi. Buna ek olarak, 2018’in ilkbaharında patlak veren Facebook’u sarsan gizlilik skandalı da Portal’ın çıkışının ertelenmesine yol açmıştı. 2018’in ekim ayında Portal’ın tanıtılmasının ardından Building 8’in ismi değiştirilmiş ve projeleri başka birimlere kaydırılmıştı.
Facebook yeni donanımlar üstünde çalışmaya devam ediyor
Facebook, Building 8 ile yaşadığı hayal kırıklığına rağmen, donanım çalışmalarından vazgeçmiş değil. Şirketin Portal’ın yeni versiyonunu hazırladığına dair haberler bir süredir etrafta dolaşıyor. “Ripley” kod adını taşıyan ve televizyona yerleştirilecek bir kameranın da Facebook’un planları arasında olduğu belirtiliyor. Sosyal medya devinin Disney ve Netflix gibi şirketlerin hizmetlerini de ürünlerinde yerleşik olarak sunmayı istediği söyleniyor.