Facebook dünyanın en büyük sosyal ağı olarak insanları birbirine yakınlaştırmayı ve iletişimi kuvvetlendirmeyi vadetse de, bu vaatler platformun tamamen “iyi” amaçlarla kullanıldığı anlamına gelmiyor. Bu duruma örnek olarak gösterilebilecek bir olay, Güney Sudan‘da yaşandı. Reuters‘in haberine göre, 17 yaşındaki bir genç kız ailesi tarafından evlenmesi için Facebook aracılığıyla satışa çıkarıldı. Satışın açık artırma yoluyla gerçekleştirildiği ve en sonunda varlıklı bir iş adamınının genç kızı evlenmek için satın aldığı belirtildi.
Bu kan dondurucu olay, Facebook’un özellikle gelişmekte olan ülkelerde nasıl kötü amaçlarla kullanılabileceği konusunda etkileyici bir örnek niteliği taşıyor. Rohingya’da yaşayan 700 binden fazla Müslümanın etnik şiddet sonucu ülkeyi terk etmek zorunda kalmasında da Facebook’taki ırkçı paylaşımların rol oynadığı, Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir raporla doğrulanmıştı. Libya’da yaşanan şiddet olaylarında da gerginliği tırmandıran bir araç olarak kullanılan Facebook’un şimdi de bir insanın, hem de 18 yaşın altındaki bir genç kızın, satılması için kullanılması, ciddi bir problem niteliği taşıyor.
Genç kızın ailesi tarafından satışa çıkarıldığı paylaşımın 25 Ekim itibarıyla Facebook’a yüklendiği ve 9 Kasım’da sosyal ağ tarafından kaldırıldığı belirtiliyor. Aradan geçen bu iki haftalık dönemde kızın evlenmiş olması, sosyal ağa yöneltilen eleştirilerin başını çekiyor. Genç kızların haklarını savunan Plan International isimli sivil toplum örgütü, söz konusu paylaşımın Güney Sudan’da “viral” hâle geldiğine dikkat çekiyor. Plan International’dan yapılan açıklamada, ülkedeki tüm kullanıcıların bu durumdan haberdar olduğu belirtiliyor.
Facebook‘un ilgili paylaşımı kaldırmasının neden iki hafta sürdüğü ise bilinmiyor. Şirket tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Facebook’ta paylaşımlarla, sayfalarla, reklamlarla veya gruplarla, herhangi bir yöntemle insan ticareti yapılmasına izin vermiyoruz. Söz konusu paylaşımı kaldırdık ve paylaşımın yapıldığı hesabı temelli olarak kapattık. Politikalarımıza aykırı içeriklerin tespitinde kullandığımız yöntemleri sürekli olarak geliştiriyoruz. Emniyet ve güvenlik ekibimizin kapasitesini 30 bin kişinin üstüne çıkarırken, teknolojik yatırımlarımızı da sürdürüyoruz.”
Facebook daha önce de kötü amaçlar için kullanılsa da, böyle bir kullanım yöntemine hiç rastlanılmamıştı. Bu durumun tekrarlanmasına yönelik endişelerini dile getiren Plan International, açık artırma yönteminin başka aileler tarafından da uygulanmasından korkuyor. Güney Sudan’da 18 yaşın altındaki çocukların evlenmesinin yasalara aykırı olduğunu da bu noktada belirtmekte fayda var.