ABD’nin büyük teknoloji şirketlerinin Avrupalı yasa yapıcılarla yaşadığı gerilimlere bir yenisi daha eklenecek gibi gözüküyor. Gerilimin işaretini veren ise Facebook’un kamu politikası şefi Richard Allan’ın The Financial Times gazetesinde yayınlanan makalesi oldu. Büyük Amerikan şirketlerinin Avrupa’nın yasal kurumlarıyla çekişmesi artık sıradan bir olaya dönüşse de, Allan’ın isyanı dikkatleri farklı bir noktaya çekmeye çalışıyor.
Sadece talimatların fazlalığından şikayet etmekle yetinmeyen Facebook, her Avrupa ülkesinde farklı kurallara uyma zorunluluğundan da dert yanıyor. Sosyal paylaşım sitesinin Hollanda ve Almanya’da maruz kaldığı incelemelerin birbirleriyle örtüştüğünü söyleyen Richard Allan, kendisini İrlanda’daki yasalara göre konumlayan Facebook’un aylara yayılan taleplerden ve teknik incelemelerden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Allan, 28 ülkeyle farklı farklı uğraşmak yerine tüm kıtayı kapsayan bir kural setiyle işlerin çok daha kolay ilerleyeceğinin altını çizdi.
Mevcut parçalı yapının pek çok şirketin yolculuğunu başlamadan bitirebileceğini söyleyen Facebook yöneticisi, sosyal paylaşım sitesinin yeni özelliklerinin de parçalı düzenleme yapısı nedeniyle Avrupa’ya geç gelebileceğini veya hiç gelemeyebileceğini belirtti.
Facebook ve diğer teknoloji şirketlerinin şikayetlerinin Avrupa Birliği cephesinde yankı bulduğu ise rahatlıkla söylenebiliri. AB’nin dijital ajandasının ilk aşamasını 2020 itibarıyla “Ortak Dijital Pazar”a geçilmesi oluşturuyor. Ortaya çıkan sonucun teknoloji şirketlerini ne kadar memnun edeceği konusunda bir şey söylemek pek kolay olmasa da, en azından fikir ve çabanın varlığını unutmamak gerekiyor.