Teknoloji

Facebook asılsız haberler ile mücadele için yeni bir yöntem geliştirdi

facebook asilsiz haberlerFacebook asılsız haberler ile mücadele etmek adına “Tartışmalı İşaretler” adını taşıyan yöntemi kullanmaktan vazgeçiyor. Şirket, bugünden itibaren asılsız haberlerle mücadele için “İlgili Haberler” isimli aracından yararlanacak. Söz konusu araç, kullanıcılara haberin bağlamı hakkında daha fazla fikir verecek. Şirket böylelikle yalan bir haberin paylaşım sıklığının azaltılmasını amaçlıyor.

“Tartışmalı İşaretler” yöntemini bir yıl boyunca test eden Facebook, söz konusu yöntemin yanlışlıkla da olsa sorunları açıklamak için önem taşıyan kritik bilgileri gizlediği sonucuna vardı. Şirket, bu yöntemin insanların yanlış inançlarını güçlendirebildiğine de dikkat çekti.

Facebook’un eski yaklaşımı, yavaşlığı nedeniyle de eleştiriliyordu. İki aşamalı doğrulama ile çalışan ve sadece yalan haberleri işaretleyen sistem, “kısmen yalan” veya “kanıtlanmamış” olarak tanımlanabilecek haberler konusunda bir yardımda bulunmuyordu.

Facebook, “İlgili Haberler” bölümünün yeni versiyonunu ve bilgileri doğrulanmış haberleri bir süredir test ediyor. Asılsız haberlere tıklama oranının mevcut yöntem ve yeni yöntem arasında değişmediğini belirten şirket, “İlgili Haberler” bölümünün asılsız haberlerin paylaşımını azalttığına dikkat çekti.

Facebook yeni yönteminin savunmasında akademik araştırmalardan yararlanmayı da ihmal etmedi. Şirket, yanlış bilgilerin ilgili haberler ile düzeltilmesinin insanların yanlış algılarını değiştirme konusunda daha etkili olduğunun altını çizdi. Facebook tarafından Medium üzerinden yapılan açıklamada, “Tarafsız ve yargılamayan bir dil kullanmak, bize farklı perspektiflere seslenen ürünler geliştirmekte yardımcı oluyor.” ifadesi kullanıldı. İlgili haberler bölümünde tek aşamalı bilgi doğrulaması da, asılsız haberlerle ilgili süreci hızlandırıyor. Facebook böylelikle önemli gördüğü sorunlardan birisine de çözüm getirmiş oluyor.

Facebook asılsız haberlerin arkasındaki motivasyonu açıkladı

Facebook asılsız haberlerin yayılmasının arkasındaki motivasyon hakkında da bilgi verdi. Yalan haberlerin türetilmesi ve yayılmasında asıl amacın finansal olduğunu belirten şirket, genellikle reklamlar üzerinde para kazanmaya çalışan sitelerin bu yönteme başvurduğunu belirtti.