Manşetler

Facebook ana uygulamasında gruplar ve etkinliklere yoğunlaşıyor

Facebook ana uygulamasında gruplar ve etkinliklere yoğunlaşıyor

Facebook ana mobil uygulaması üzerinde yakında sunacağı değişikliklerin detaylarını Facebook F8 etkinliğinde duyurdu. Yeni tasarım en kritik iki özelliğe, etkinliklere ve gruplara daha fazla eğiliyor.

Şirket, grupları ön plana çıkarıyor, hatta merkeze yerleştiriyor ve ana Facebook uygulamasını kullananların bu işlev için uygulamayı kullanmalarını istiyor. Etkinliklerde de bazı tasarım değişiklikleri yapılarak, kullanıcıların en çok kullandığı alanlardan bir tanesinin kullanımı daha zevkli hâle getiriliyor.

Facebook, konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, “Facebook’ta on milyonlarca aktif grup var. İnsanlar doğru olanı bulduğunda, genellikle Facebook’u nasıl kullandıklarının en anlamlı kısmı haline gelir. Bugün ise Facebook’taki 400 milyondan fazla insan anlamlı bulduğu bir gruba aittir.” dedi. “Bunu akılda tutarak, Facebook için daha basit olan ve topluluklarınızı merkeze yerleştiren yepyeni bir tasarım ortaya koyuyoruz. İlgi alanlarınızı paylaşan insan gruplarını keşfetmenizi ve bunlarla iletişim kurmanızı kolaylaştıracak yeni araçlar da sunuyoruz.”

Facebook, mobildeki yeniden tasarımın dünya çapında iOS ve Android uygulamalarında hemen başlayacağını söylüyor. Aynı zamanda ilerleyen aylarda masaüstü site tasarımına gelecek yeni tasarım için de çalışıyor. Dikkat çeken en büyük değişiklik, gruplar sekmesinin yeniden tasarlanmış menü çubuğunun ortasına yerleştirilmesi oluyor. Buna tıklattığında kullanıcılar, çeşitli gruplarda paylaşılan güncellemelerden oluşan kişiselleştirilmiş akışa erişiyor. Aynı zamanda ilgi alanlarına uygun yeni gruplara katılma tavsiyeleri de sunuluyor.

Ayrıca Meet New Friends, yani Yeni Arkadaşlarla Tanış şeklinde yeni bir özellik de var. Facebook, uygulama genelinde sunduğu yeni arkadaş tavsiyeleriyle, aynı ilgi alanlarına veya gerçek dünya bağlantılarına sahip kişilerin, örneğin aynı müdür altında çalışan ya da aynı okula gidenlerin birbiriyle bağlanmasına yardımcı oluyor. Facebook, Yeni Arkadaşlarla Tanış özelliğini yeni gruplar tasarımıyla entegre ederek aynı ilgi alanlarında buluşanların veya gerçek dünyada arkadaşlarını paylaşanların sanal dünyada birbiriyle bağlanmasına yardımcı oluyor. Bu da gerçek dünyada arkadaşlıklara dönebilir.

Facebook, grupların uygulamanın her bir parçasında göründüğünden emin olmak için de özel bir çaba sarfediyor. Bu nedenle Marketplace ve Watch gibi alanlarda da grupların tanıtımı yapılıyor. Aynı zamanda iş bulmaya odaklı gruplar için yeni bir listeleme formatı ya da kullanılmış ürünlerin satılmasına odaklanan gruplar için canlı yayınlara satın alma butonlarının eklenmesi gibi, farklı grup türlerine özel araçlar da sunuluyor. Yeni tasarımla birlikte şirket, Haber Kaynağı üzerinden parçası olduğunuz herhangi bir gruba, sanki kendi profilinizde paylaşım yapıyormuş gibi paylaşım yapabileceğinizi dile getiriyor.

Etkinlikler için de Facebook, yakın çevrenizde yapacak bir şeyler bulmaya yardımcı olmaya büyük ilgi gösteriyor. Artık yeni menü çubuğu görünümünde, gruplar sekmesinin yanına oturan yeni etkinlikler sekmesi, yakın çevrenizdeki etkinlikleri görmeniz için zengin bir harita sunuyor. Aynı zamanda daha sezgisel bir görünüme ve hisse sahip tasarımıyla etkinlikleri bulmayı, takviminizi organize etmenizi ve arkadaşlarınızın ev sahipliği yaptığı ya da herkese açık olan konser gibi etkinlikleri gözden geçirmeyi kolaylaştırıyor.

Facebook, CEO Mark Zuckerberg’in gösterdiği yönde, yani gizlilik odaklı iletişim platformu olma yolunda bir dönüşüme giriyor. Bu sürecin bir parçası da üç farklı mesajlaşma ve fotoğraf paylaşım uygulamasını birleştirilmiş bir servis altında birbirine bağlamak da bulunuyor.

İnsanların gelecekte ana Facebook uygulamasını hâlâ kullanmaya devam etmesini sağlamak için nedenler yaratmak da bu sürecin bir parçasını oluşturuyor. Şirket, Haber Kaynağı’ndan uzaklaşarak insanlara daha iyi nasıl hizmet sunulacağını da bulmak zorunda. Herkese açık kaynak, insanları paylaşıma yöneltmesi ve mümkün olduğu kadar çok insanı birbirine bağlamaya çalışan yapısıyla son 10 yıldır Facebook’un ana sütunu işlevini gördü.

Her ne olursa olsun, Haber Kaynağı ve onun veri toplayarak Facebook’un kullanıcıların çevrimiçi davranışlarına uygun reklamlar sunmasına yardımcı olma görevi, şirketin veri gizliliği, güvenlik, moderasyon ve platformun kötüye kullanımı gibi alanlardaki en büyük problem kaynağı olmayı sürdürecek gibi görünüyor. Haber Kaynağı, her bir kullanıcıya dünyanın en büyük medya platformunda birer yayıncı gibi davranıyor. Ancak Facebook, dünya nüfusunun üçte birini buluştuğu bu alandaki sorumluluğunu büyük oranda göz ardı etme veya kendisini temize çıkarma yoluna gitti. Bu durum da Facebook’u gelişmekte olan ülkelerde şiddetin ve otoriterliğin bir aracı hâline getirdi.

Mark Zuckerberg’in şirket için ortaya koyduğu yeni felsefeyi açıklamasının ardından, Haber Kaynağının önde gelen mimarlarından bir tanesi olan Chris Cox, mart ayında şirketten ayrılmıştı. Bu durum Haber Kaynağının devrinin bitmekte olduğu şeklinde yorumlanmıştı. Ne var ki, Haber Kaynağı hemen ortadan kaybolmayacak ve Facebook’un önünde onun yanlış bilgilendirme, asılsız haber, seçim güvenliği ve benzeri alanlara yaptığı etkileri gidermeye yönelik yapması gereken birçok iş bulunuyor.

Etkinlikler ve gruplara gelecek değişikliklerle birlikte Facebook, ana uygulaması için yeni bir vizyon ortaya koyuyor. Bu vizyon Haber Kaynağı’nın algoritmalara dayanan heveslerinden  şirketin “her ne olursa olsun büyü” felsefesinden daha az etkileniyor. Değişimin başarılı olması için şirketin, daha önce benzer durumları yaşamış Reddit ve benzeri topluluk tabanlı sosyal ağ sitelerinden ders alması gerekiyor. Sonuç olarak Zuckerberg, bağlantıyı ve dünyaya insanlık için fiili bir fayda olarak yayın yapma gücünü ele alan küresel bir kent meydanının eski, modası geçmiş vizyonuna yatırım yapmak için bir neden göremedi..