Facebook 6.8 milyon kullanıcısının özel fotoğraflarının bu fotoğraflara erişim izni olmayan geliştiricilere sızdırıldığını açıkladı. Söz konusu uygulamaların bazı kullanıcı fotoğraflarına erişim izni olduğu, ancak sistemdeki bir açık nedeniyle özel fotoğraflara da erişebildikleri belirtildi. Bahsi geçen fotoğraflar arasında kullanıcıların hikayelerine yükledikleri fotoğrafların ve Facebook’a yüklemeyip cihazlarında sakladıkları fotoğrafların da olduğu belirtiliyor. Facebook’un mobil uygulamaları, kullanıcılar yüklemese bile cihazlarındaki fotoğrafların bir kopyasını tutuyor.
Söz konusu sızıntının 12 ve 25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştiği belirtildi. Sosyal ağ tarafından TechCrunch‘a yapılan açıklamada 25 Eylül itibarıyla açığın farkına varıldığı ifade edilirken, kamuoyuna açıklanması konusunda neden bu kadar beklendiği konusunda bilgi verilmedi. Ancak sosyal paylaşım sitesinin o dönemde de benzer bir durumla uğraştığını göz önüne alınca bu sessizlik anlam kazanıyor.
Sosyal ağ, söz konusu açıktan etkilenen kullanıcılarını bir bildirimle durumdan haberdar edecek. Şirket problemin çözümü için ulaşmaması gereken fotoğraflara erişen geliştiricilerle de birlikte çalışacak. Yapılan açıklamaya göre, 876 farklı geliştiriciye ait neredeyse 1500 uygulamanın kullanıcıların özel fotoğraflarına erişmiş olabileceği belirtiliyor.
Facebook‘tan yapılan açıklamada, ilgili açığın Facebook Giriş ve fotoğraflar API’sındaki bir hatadan kaynaklandığı ifade edildi. Söz konusu sistemler sayesinde geliştiriciler, Facebook’taki fotoğrafları kendi uygulamaları içinde sunabiliyor. Facebook’un mühendislikten sorumlu direktörü Tomer Bar, yaşananlardan dolayı üzgün olduklarını dile getirdi. 2018 boyunca Cambridge Analytica skandalı ve başka gizlilik problemleriyle uğraşan Facebook için son sızıntının şirket için pek de iyi olmadığını söylemek zor değil.