Teknoloji

Facebook 2018’de 583 milyon sahte hesabı sildi

facebook business suite e-ticaret

facebookFacebook geçtiğimiz ay ilk defa şirket içi topluluk yaptırım talimatlarını kamuoyuyla paylaşmıştı. Şirket şimdi de ilk kez bu talimatların işleyişinin nasıl sonuçlar verdiğini gözler önüne serdi. Bundan böyle her çeyrek düzenli olarak yaptırım talimatlarının sonuçlarını kamuoyuyla paylaşma kararı alan sosyal ağ, söz konusu talimatları altı ana alanda inceleyecek.

Bu alanlar görsel şiddet, yetişkin çıplaklığı ve cinsel etkinlik, terör propagandası, nefret söylemi, spam ve sahte hesaplar olacak. Raporda ilgili içeriklerin ne kadarının kullanıcılar tarafından görüldüğü, içeriklerin ne kadarının kaldırıldığı ve ne kadarının kullanıcılar tarafından bildirime gerek kalmadan Facebook tarafından fark edildiği gibi bilgiler verilecek.

Yayınlanan ilk raporun merkezinde ise spam ve sahte hesaplar yer alıyor. Rapora göre, sosyal ağdan yılın ilk üç ayında 837 milyon sahte içerik kaldırıldı. Silinen sahte hesap sayısı ise 583 milyon oldu. Platformdan 21 milyon içerik cinsellik, 3.5 milyon içerik şiddet, 2.5 milyon paylaşım nefret söylemi ve 1.9 milyon içerik de terör propagandası nedeniyle kaldırıldı.

Sosyal ağın otomatik sistemleri, bazı uygunsuz içerikleri kullanıcılar tarafından bildirilmeden tespit etme konusunda başarılı olmuş gibi görünüyor. İstenmeyen içerik ve terör propagandası konusunda yüzde 100’lük bir başarı kaydedildiği belirtilirken, sahte hesaplarda bu oranın yüzde 99 olduğu ifade edildi. Cinsel içeriklerin tespitinde başarı oranı yüzde 96’ya inerken, görsel şiddet için oran yüzde 86 olarak gerçekleşti. Ancak nefret söylemi konusunda sistemin başarısının yüzde 38’de kalması, sosyal ağın önünde zorlu bir yolun olduğunu gösteriyor.

Facebook raporunda mevcut rakamlarını bir önceki çeyreğe ait rakamlarla da karşılaştırıyor. Şirket böylelikle yeni yaklaşımlarının nasıl sonuç verdiğini daha net biçimde göstermeyi amaçlıyor. Örneğin, terör propagandasıyla mücadele konusunda fotoğraf tespit teknolojisindeki gelişimin önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Sosyal ağın yaptığı çalışmalar, sivil toplum örgütleri tarafından da başarılı bir ilk adım olarak niteleniyor. Bu yaklaşımın sonuçlarını daha net görmek içinse ilerleyen çeyreklerde yayınlanacak raporları beklemek gerekiyor.