Teknoloji

FaceApp’in Rusların elinden çıkmış olması Amerikanları endişelendiriyor

faceapp yaşlandırma programı

Sinirsel ağları kullanarak etkileyici fotoğraf düzenlemeleri yapabilen fotoğraf düzenleme uygulaması FaceApp, sosyal medyada son günlerde fırtına gibi esiyor. Özellikle yaşlandırma filtresi kullanılarak hazırlanan fotoğraflar kullanıcılar tarafından yoğun biçimde paylaşılıyor. Ancak bu uygulama aynı zamanda çeşitli kuşkuları da beraberinde getiriyor. Uygulamadan rahatsızlık duyanlar arasında ABD’deki Demokrat Parti milletvekilleri de bulunuyor.

Amerikan Ulusal Demokrat Komitesi’nin bu uygulamayla ilgili bir uyarı yayınladığı söyleniyor. Bu uyarıda 2020 Demokrat Parti başkanlık aday kampanyaları sırasında uygulamanın kullanılmaması, çünkü bu uygulamanın Rus geliştiriciler tarafından geliştirildiğine dair endişelerin bulunduğu belirtiliyor. CNN’in haberine göre, azınlık senatör lideri Chuck Schumer, FBI ve FTC (Federal Ticaret Komisyonu) gibi kurumlara FaceApp ile ilgili ulusal güvenlik araştırması başlatmasına yönelik resmi çağrıda bulundu.

CNN’in elde ettiği bilgilere göre, Ulusal Demokrat Komitesi güvenlik şefi Bob Lord, konuyla ilgili uyarıda “Bu uygulama, kullanıcıların resimlerindeki insanı yaşlandırma gibi insanların fotoğrafları üzerinde farklı dönüşümler yapmalarına izin veriyor. Ne yazık ki, bu yenilik risksiz değil: FaceApp Ruslar tarafından geliştirildi.” ifadesi yer alıyor.

Uyarı mektubunun bir parçasında da Senatör Schumer şöyle diyor: “ABD vatandaşlarının hassas kişisel bilgilerinin, ABD’ye karşı siber düşmanlıklarla aktif olarak ilgilenen düşmanca bir yabancı güç için sağlanmış olması derinden rahatsız edici olurdu.”

FaceApp’in efektleri uygulamak amacıyla fotoğrafları sunucularına yüklediği doğru olmakla birlikte, şirket sadece modifiye edilmiş olan belirli fotoğrafları yükleme işlemini gerçekleştiriyor. Kullanıcıların film rulolarındaki tüm fotoğrafları yüklemiyor.

FaceApp’in arkasındaki şirketin CEO’su Yaroslav Goncharov, iki yıl kadar önce The Verge sitesine verdiği demeçte, şirketin bazı zamanlarda fotoğrafları kısa bir süre için, performans hususlarını göz önünde bulundurarak depoladığını, ancak çoğu fotoğrafın kısa bir süre sonra silindiğini söyledi. Ayrıca şirket, son tartışmaların ardından yayınladığı açıklamada, çoğu fotoğrafın sunucularından yüklenme tarihinden sonraki 48 saat içinde silindiğini dile getirmişti.

Ek olarak FaceApp, herhangi bir kullanıcı verisini üçüncü taraflarla paylaşmadıklarını veya onlara satmadıklarını söylemişti. Şirketin çekirdek Ar-Ge ekibinin Rusya’da konumlandırılmış olmasına rağmen, kullanıcı verisinin Rusya’ya transfer edilmediğini de söylemişti. Hatta TechCrunch’a, fotoğraf işlemenin Amazon Web Servisleri ve Google Cloud sunucularında yapıldığını söyledi.

Her ne olursa olsun, şirketin gizlilik sözleşmesi Avrupa Birliği’nin GDPR hükümlerine uygun değil. Şirketin verileri silmesini talep edecek basit bir yöntemin bulunmadığı belirtiliyor.

Görünen o ki, Rusya’daki geliştiricilerin elinden çıkmış olması Demokratlar için epey endişe yaratmış. Ancak bu noktada pek de haksız sayılmazlar. 2016 başkanlık seçimlerinin haftalar öncesinde parti bir siber saldırıya uğramıştı. Bu nedenle kurum yeniden aynı durumları yaşayıp üzülmek yerine ihtiyatlı davranmayı tercih ediyor. Belki de parti üyeleri, sadece adaylarının yaşlandırılmış fotoğraflarını görmeyi arzu etmiyorlardır.