Microsoft’un Xbox’tan sorumlu ismi olan Don Mattrick’in Xbox One’ın tanıtımından kısa bir süre sonra şirketten ayrılarak Zynga’nın CEO’su olması pek çok kişi tarafından sürpriz bir karar olarak nitelendiriliyor. Bu ani ayrılığın ardında Xbox One’da yapılan hataların olduğunu söyleyenler olsa da, asıl neden olarak Microsoft’ta gerçekleştilmesi beklenen yeniden yapılanma gösteriliyor. Mattrick’in ardından özel bir dosya yayınlayan Fast Company dergisine göre, Mattrick’in ayrılık kararı almasında yeni yapılanmada kendisine biçilen rolden memnun olmamasının önemli bir payı var. Bu yeni yapılanmada Mattrick için yeni oluşturulan bir donanım biriminin yöneticiliğinin uygun görüldüğü, ancak daha önemli bir pozisyon isteyen Mattrick’in Zynga’nın CEO’luğunu tercih ettiği öne sürülüyor.
Fast Company tarafından hazırlanan dosyada Mattrick, Xbox’ın talihini değiştiren bir vizyoner olarak tanımlanıyor. Mattrick’i ”despot” bir patron olarak tanımlayan dergi, yöneticinin özellikle işini zamanında teslim etmeyenlere karşı sabırsız olduğuna dikkat çekiyor. Son haftalarda diğer yönetici arkadaşları gibi Mattrick de Xbox One ile ilgili mesajları yaymakla meşgul durumdaydı, ancak Mattrick’in verdiği demeçlerin oyun severlerin gözünde pek popüler olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Sürekli internet bağlantısına sahip olmayanlara Xbox 360 satın almalarını önererek tepki çeken Mattrick, Xbox One’ın ABD satış fiyatının PS4’ün ABD satış fiyatından 100 dolar daha yüksek olmasını da savunmak zorunda kalmıştı.
Gelen yoğun eleştirilerle daha piyasaya çıkmadan sıkıntılı zamanlar yaşayan Xbox için potansiyel müşterilerinden gelen seslere kulak veren Microsoft, konsolda uygulayacağı kullanılmış oyun ve 24 saatte bir internet bağlantısı politikalarında değişikliğe gitme kararı almıştı. Mattrick’in ayrılığının ardından Xbox biriminin sorumluluğunu, şu an için, CEO Steve Ballmer üstlenirken, önümüzdeki dönemde bu rolün Microsoft Studios’un başındaki isim olan Phil Spencer’a devredilebileceği ifade edildi. Kararda Microsoft’un beklenen yeniden yapılanmasının da önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor.
İlgili >> Fast Company