Google Başkanı Eric Schmidt’in Kuzey Kore’ye gerçekleştirdiği gezi öncesi ve sonrasıyla gündemde önemli ölçüde yer tutmuştu. Schmidt geziye dair kapsamlı bir açıklama yapmazken, Kuzey Koreli yetkililere küresel internete bağlı kalmamaları durumunda ekonomik açıdan geri kalacaklarını söylediğini belirtmişti. Geziye dair Eric Schmidt’ten gelmeyen detaylı bilgiler Schmidt’in geziye katılan kızı Sophie’den geldi. Google Sites üzerinden izlenimlerini paylaşan Sophie Schmidt, geziyi üst düzey karşılamalar ve göze gayet doğal gelen organize edilmiş görüntülerle dolu bir deneyim olarak tanımladı.
Kuzey Kore vatandaşlarının kendi ülkelerinde esir gibi yaşadıklarını ve bunun bilincinde olmadıklarını söyleyen Sophie Schmidt, ülkenin Jim Carrey’nin başrolünü oynadığı Truman Show filmini akıllara getirdiğini ifade etti. Schmidt geziye katılması için kendisini babasının davet ettiğini belirtti. Eric Schmidt’i gezi için harekete geçiren New Mexico eyaletinin eski valisi Bill Richardson’un ülkede tutuklu olan bir ABD vatandaşını kurtarma amacıyla ülkeye gittiği bildirilmişti. Sophie Schmidt’in gezi izlenimlerinde bu konuya dair bir bilgi verilmezken, ”kapalı kutu” olarak tanımlanabilecek ülkeye ilişkin renkli detaylar ve izlenimler yer alıyor.
Sophie Schmidt’in yazısında yer alan bazı bölümlere ilişkin detaylar daha önce medyaya yansımıştı. Kim Il Sung Üniversitesi’nin bilgisayar laboratuvarına gerçekleştirdikleri ziyaretten bahseden Sophie, e-kütüphaneyi tanımlamak için ”e-Potemkin köyü” ifadesini kullandı. Sophie sadece birkaç öğrencinin bilgisayarda bir şeyler yaptığını, diğerlerinin ise sadece ekrana baktığını belirtti. Laboratuvarda bulunan öğrencilerin tepkisizliğine de dikkat çeken Sophie Schmidt, öğrencileri ”figürandan farksız” olarak niteledi.
Sophie Schmidt Kuzey Kore’de teknolojinin bulunduğu mevcut noktaya ilişkin izlenimlerini de paylaştı. Kore Bilgisayar Merkezi’ne yapılan geziyi tanımlarken de son derece renkli ifadeler kullanan Sophie Schmidt, merkezi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen CES’in dengesiz haline benzetti. Merkezde kendilerine gösterilen en büyük yeniliğin küresel internete bağlanabilen bir Android tablet olduğunu söyleyen Sophie, merkezde bir sanal gerçeklik yazılımı ve bir video sohbet platformu gördüklerini de sözlerine ekledi. Sophie Schmidt’in dikkat çektiği en önemli noktaysa ülkede yaşayan kimsenin bu ürünleri sağlayacak kadar para sahibi olmayı umut dahi edemeyecek olması oldu.
Sophie Schmidt negatif izlenimlerini farklı bir dil kullanarak aktardığı yazısını görece pozitif bir izlenimini paylaşarak sonlandırdı. Kuzey Koreli yetkililerin ”bağlantının yaklaştığının” farkında olduğunu söyleyen Sophie, yöneticilerin bağlantıyı dışarıda tutmayı umut edemeyeceklerinin altını çizdi. Ülkenin hangi yöne gideceğini görmek için beklemek gerektiğini söyleyen Google Başkanı’nın kızı, gezide çektiği fotoğrafları da Picasa üzerinden paylaşmayı ihmal etmedi.
İlgili >> Sophie in North Korea, Sophie Schmidt (Picasa)