Uzak Doğu seyahatine çıkan ve Japonya’da Nexus 7’nin lansmanına katılan Google yönetim kurulu üyesi Eric Schmidt Güney Kore’ye geçip Samsung yöneticileriyle de görüşecekmiş. Söz konusu buluşmanın temel gündem maddesinin Android’e yönelik davalar olduğu söyleniyor. The Korea Times’ın haberine göre, her ne kadar Samsung üst düzey yöneticisi Shin Jong-kyun görüşmeyi doğrulamamış olsa da, yarın yapılacak olan bir görüşme için takvimlerde kayıtlar düşülmüş. Her ne kadar Apple Samsung’dan daha fazlasını talep etse de, Güney Koreli şirket 2012’deki mobil cihaz satış hedefini 400 milyona çıkarmış durumda.
Google tarafından da Schmidt’in Güney Kore’deki planıyla ilgili bir açıklama gelmedi. Arama motoru, geliştirdiği mobil işletim sistemi Android ile çalışan telefonları ve tabletleri nedeniyle Apple ile davalık olan Samsung’u mahkeme süresince açık bir şekilde desteklemekten kaçınmış, tarafsız kalmayı tercih etmişti. Aslında bu durumu şirketlerin birbirlerine bir şekilde bağımlı olmalarıyla açıklayabiliriz. Hiç kimse gemileri tamamen yakmak istemiyor. Örneğin Samsung bile bir taraftan Apple ile dünyanın birçok ülkesinde mahkemelik olmuşken bir yandan da iPhone 5 için Apple A6 işlemcileri üretmeye devam ediyor.
Samsung, ABD’de kendisine kesilmiş olan yaklaşık 1 milyar dolar tutarındaki faturaya rağmen Apple’a karşı ofansif tutumunu sürdürüyor. LTE patentlerinin öne sürülerek iPhone 5’in satışına engel koydurmaya çalışmak bu tutumun bir parçası olmuştu. Aslında Apple tarafı da boş durmuyor. Samsung’a olan bileşen bağımlılığını azaltmak için yeni tedarikçi arayışlarını sürdürüyor, gelecek nesil iPhone’larda daha az Samsung parçası olmasını amaçlıyor.
Aslında Google sırf Android işletim sistemini çıkardığı için baştan beri Apple’ın şimşeklerini üzerine çekiyor. Her ne kadar şimdiye kadar şirket birlikte çalışmayı sürdürse de, bu yıl atılan adımlar önümüzdeki dönemde işlerin daha farklı olacağının habercisi gibi. Apple, büyük tepki çekmesine rağmen Google Haritalar’ı bıraktı ve kendi geliştirdiği harita çözümünü iOS 6 ile birlikte sundu. Buna ek olarak yıllardır iOS cihazlarında yer alan yerleşik YouTube uygulaması ortadan kalktı.
Bir görüş de Apple’ın açtığı patent davalarıyla perde arkasındaki şirket olan Google’ı hedef aldığı. Sadece Samsung’u değil, diğer Android cihaz üreticisi HTC’yi ve Motorola’yı da dava etmesi buna kuvvetli bir delil sayılabilir. Google’ın patent davaları konusunda HTC’ye destek verdiği geçmişte konuşulmuştu. Belki Google benzer bir desteği bundan böyle Samsung’a da sağlayabilir. Aslında Android’in gelecekteki akıbeti için Google’ın üreticiler nezdinde biraz daha ikna edici çalışmalar yapması gerek. Aksi hâlde patent davaları üreticileri Android’den kaçıran bir etken hâline dönüşebilir. Bu arada Shin Jong-kyun Samsung’un ABD’deki büyük mobil operatörlerle gelecek hafta stratejik toplantılar yapacağını kaydetti.
İlgili >> The Korea Times