Bu hafta içinde ABD’de düzenlenmekte olan D9 teknoloji konferansını bir oturumunda Google’ın eski icra kurulu başkanı Eric Schmidt sahne aldı. Schmidt söyleşiyi Microsoft’u mevcut platformlar savaşının bir oyuncusu olarak görmediğini söyleyerek açtı. O’na göre, şu anki mevcut savaş Google, Apple, Amazon ve Facebook arasında sürüyor, PayPal ve Twitter ise bu dörtlüye katılmak için dışarıda tur atıyor.
Google’ın bu üç rakibe göre nerede konumlandığıyla ilgili olarak ise Schmidt arama şirketinin Facebook ile ortaklık kurmak için çok uğraştığını ve bu sosyal ağın beğendiği çeşitli şeyler yapmakta olduğunu söyledi. Facebook’un kullanıcı kimliğini işleme yöntemine hayran olan eski CEO, Google’ın web siteleri için geliştirdiği yeni +1 projesinin Facebook’u yakalam amacı taşımadığını ancak Google’ın sosyal stratejisini yansıtan bir değer olduğunu vurguladı. Ne var ki, Schmidt Google’ın çevrimiçi kimliklerle ilgili yavaş tepki göstermesinde hatanın kendisinde olduğunu kabul ediyor. Bir CEO’nun sorumluluğu alması gerektiğini söyleyen Schmidt işleri berbat ettiğini itiraf etti.
Schmidt, Microsoft ve Nokia ortaklığıyla ilgili olarak da konuştu. İki şirketin giriştiği Windows Phone ortaklığıyla ilgili bir soruya “Nokia’nın bir Android lisans sahibi olmasını çok istediğini ve hâla da istemekte olduğu” şeklinde bir cevap verdi. Schmidt’in de dikkat çektiği üzere Windows Phone’un ve Android ile iOS harici diğer platformların karşılaştığı en büyük problem yazılımcı yatırımı. Birçok insanın Apple ve Google platformları haricinde uygulama geliştirmek için üçüncü bir seçeneğinin olmadığını belirten Schmidt sadece bu iki platform için çok fazla emek harcandığına dikkat çekti.
Google’ın geçen hafta tanıttığı Google Wallet servisinin kullanımı için ilk etapta bir Android cihazına ihtiyaç duyulmasıyla ilgili konuya ise Schmidt, söz konusu servisin gelecekte diğer platformlara da yayılacağı şeklinde cevap verdi. Birkaç yıl içinde herkesin bu mekanizmayı kullanacağını iddia eden Schmidt sistemin işlemesi için gerekli yonganın telefonun arka yüzüne bir etiket yardımıyla da yapıştırılabileceğine dikkat çekti.
Android ve Chrome işletim sistemlerinin durumuyla ilgili bir soruya ise Schmidt, Android’in dokunmatik cihazlara, Chrome’un ise yakında çıkacak Chromebook gibi klavyeli cihazlara özel bir işletim sistemi olduğunu söyledi. Gelecekte bir noktada bu iki platformun birleşebileceğini kabul eden yönetici şimdilik bunların farklı olduğunu söylemekle yetindi. Bu arada Schmidt, iOS ve Android için özel uygulamalar yerine yazılımcıların HTML5 tabanlı genel uygulamalar geliştirebileceğini düşündüğünü, ancak şimdilik bunun için birkaç yıl daha zamanın olduğunu dile getirdi.
Son olarak Google yöneticisi güvenlikle ilgili birkaç yorumda da bulundu, Chromebook’ların Chrome tarayıcısındaki özellikler sayesinde internetten gelebilecek tehlikelere karşı daha korunaklı olabileceğini dile getirdi. Ayrıca “Virüslere karşı korunaklı olmak için bir PC yerine bir Mac de kullanabilirsiniz.” diye yorumda bulunmayı da ihmâl etmedi.
İlgili – AllThingsD