Teknoloji

Epic Games, hem Google’a hem de Samsung’a dava açtı

epic games apple

Epic Games, dört yıl önce Google‘a karşı açtığı uygulama mağazası tekeli davasını kazandıktan sonra, şimdi yeni bir dava ile tekrar mahkemeye gidiyor. Ünlü oyun Fortnite’ın geliştiricisi Epic, bu kez hem Google hem de Samsung’a yönelik yeni bir antitröst davası açarak, üçüncü taraf uygulama mağazalarını engellemek için yasadışı bir iş birliği yaptıklarını iddia ediyor.

Dava, Samsung’un yeni telefonlarında varsayılan olarak etkinleştirilen “Otomatik Engelleyici” özelliğine odaklanıyor. Bu özellik, kullanıcıların yalnızca Google ve Samsung’un yetkili kaynaklarından gelen uygulamaları yüklemesine izin veriyor. Epic, rakip mağazaların “yetkili” olarak kabul edilmesi için bir sürecin olmadığını iddia ediyor.

Epic, 2020 yılında Google ve Apple’a karşı ilk davalarını açtığında, henüz kendi mobil uygulama mağazası yoktu. Ancak şimdi, 16 Ağustos’ta Android ve AB’deki iPhone’larda Epic Games Store’u kullanıma sundu. Bu durum, AB Dijital Pazarlar Yasası’nın Apple’ı alternatif mağazalara izin vermeye zorlamasıyla mümkün oldu. Fakat Epic, Samsung’un bu mağazayı açmadan bir ay önce Otomatik Engelleyici’yi varsayılan olarak etkin hale getirerek yeni telefon kullanıcılarının rakip uygulamaları yüklemesini zorlaştırdığını öne sürüyor.

Epic’in iddiasına göre, şu anda Samsung telefonlarına üçüncü taraf bir uygulama mağazası yüklemek için kullanıcıların 21 adımlık “ağır” bir süreci tamamlaması gerekiyor. Bu durum, kullanıcıların süreci yarıda bırakma olasılığını artırıyor. Epic, Samsung’un Otomatik Engelleyici’yi varsayılan olarak kapalı hale getirmesi veya güvenilir uygulamaların bu engeli aşmasını sağlayacak bir beyaz listeleme süreci oluşturmasını istediğini belirtiyor. Ancak Samsung ile bu konuda anlaşmaya varılamayınca Epic, yasal adım atacağını bildirerek dava taslağını Samsung ile paylaştı.

Samsung’un destek sayfasına göre, kullanıcılar ilk kurulum sırasında Otomatik Engelleyici’yi devre dışı bırakma seçeneğine sahip. Yani Samsung, özelliğin gizli veya zorla etkinleştirilmediğini savunabilir. Ancak Epic, bu özelliğin güvenlik amacıyla kullanıldığı iddialarının geçerli olmadığını öne sürüyor. Dava dosyasına göre Otomatik Engelleyici, herhangi bir uygulama veya kaynağın güvenliği konusunda bir değerlendirme yapmadan uygulama yüklemelerini engelliyor.

Epic CEO’su Tim Sweeney, bu özelliğin kötü amaçlı yazılımları engellemek için değil, rekabeti sınırlamak için tasarlandığını ifade ediyor. Ancak Sweeney, Samsung ve Google’ın bu konuda iş birliği yaptığını kanıtlayacak ellerinde somut bir delil olmadığını kabul ediyor. Bununla birlikte, dava sürecinde elde edilecek belgelerin bu iddiayı doğrulayabileceğini umuyor.

Epic, Google ve Apple’a karşı verdiği mücadeleyi sadece kendi çıkarları için değil, tüm uygulama geliştiricileri adına sürdürdüğünü belirtiyor. Sweeney, yalnızca Epic’in özel ayrıcalıkları üzerine müzakereler yürüterek, tüm geliştiricilerin haklarını göz ardı etmek istemediğini söylüyor.

Epic Games, Google ve Samsung’un stratejilerine karşı önlem talep ediyor

Sonuç olarak, Epic bu dava ile üçüncü taraf uygulama mağazalarının önündeki engellerin kaldırılmasını ve Google ile Samsung’un rekabeti engelleme stratejilerine karşı önlem alınmasını talep ediyor. Epic, ayrıca bu yeni davada jüri kararı talep ediyor.

Samsung cephesinden, Otomatik Engelleyici’nin kötü amaçlı yazılım tespiti yapıp yapmadığı veya Google ile bu özellik üzerinde iş birliği yapılıp yapılmadığı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.