Google, farklı alanlardaki uygulama ve içerik mağazalarını tek bir çatı altında birleştiriyor ve ortaya Google Play çıkıyor. İstediğiniz her yerde eğlence vadeden Google Play, Android Market ile Google’ın müzik, kitap ve video mağazalarının yerini alacak. Böylelikle Google’ın dijital ürünleri tek bir elden satılacak, bulut tabanlı servisler de bu sisteme entegre olacak. Yani, kullanıcılar bir cihaz üzerinden satın aldıkları tüm içeriklere aynı hesap altındaki başka cihazlardan da ulaşacak.
Google’ın kurduğu Play yapısının Apple’ın iTunes’una benzer bir düzen taşıdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Mağaza hem mobil platformdan hem de masaüstü internet tarayıcısından erişilebilir olacak. Android 2.2 Froyo ve üstü sürümle çalışan cihazlarda birkaç güne kadar Google Play güncellemesi gönderilecek ve bu mağaza Android Market’in yerini alacak. Türkiye’deki Android kullanıcıları için de belki en büyük değişiklik bu olacak. Uygulamalar dışında Google içerikleri Türkiye’de dağıtılmadığı için değişiklikler bizi tam anlamıyla etkilemeyecek.
Google Play ile birlikte kullanıcılar 20 bin şarkıyı ücretsiz olarak hesaplarında saklayabilecek, milyonlarca yeni şarkıdan istediklerini satın alabilecek. 450 binden fazla Android uygulamasını ve oyununu indirebilecek. Dünyanın en büyük elektronik kitap veritabanından yararlanabilecek. Sevdikleri filmleri kiralayabilecek. Türkiye’deki Google ve Android kullanıcıları için ikinci seçenek dışındakiler şu an için yapılabilir görünmüyor, bunu da bir dipnot olarak düşelim.
Google Play, Google’ın geçen yılın ortalarından itibaren giriştiği sadeleştirme çalışmalarının son halkalarından bir tanesi olarak nitelendirilebilir. Böylelikle şirketin dağınık yapıdaki içerik dağıtım kanalları da tek bir çatı altına toplanmış oldu. Aslında Android Market terimine bayağı bir alışmıştık, Google Play demeye alışmak biraz zor olacak.
Video: Google Play Tanıtım Filmi
İlgili – Google