ManşetlerUlaşım

Elon Musk’a Tesla yönetim kurulu başkanlığından el çektiriliyor, CEO olarak kalabilecek

elon musk twitter avrupa birliği

Elon Musk, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile, Tesla’yı özel şirket hâline getirmeye yönelik planları nedeniyle bu hafta başında açılan davalarla ilgili olarak uzlaşmaya vardı.

Musk’ın 45 gün içinde Tesla’nın yönetim kurulu başkanlığını bırakması gerekiyor. Önümüzdeki üç yıl boyunca da aynı görevi yeniden üstlenemeyecek. Ancak bu zaman zarfında Tesla CEO’luğu görevini sürdürebilecek.

Uzlaşmanın yanı sıra SEC Tesla’ya, Musk’ın tweetleriyle ilgili olarak, gerekli olan gizlilik kontrollerini ve prosedürlerini sağlamakta başarılı olamadığı için de dava açmıştı. Tesla bu dava üzerinde de uzlaşmaya vardı. SEC’in belirttiğine göre hem Musk hem de şirketi, ayrı ayrı 20’şer milyon dolar ceza ödeyecek. Bu para mahkeme tarafından onaylanmış bir süreç doğrultusunda zarar görmüş yatırımcılara dağıtılacak.

Öte yandan Tesla’nın yönetim kuruluna iki bağımsız direktör atanacak. Buna ek olarak anlaşma doğrultusunda şirket, Musk’ın, aralarında tweetlerinin de bulunduğu iletişim çalışmalarını sürekli takip etmesi için bir avukat görevlendirecek.

SEC’in yaptırımlar birimi eş direktörü Stephanie Avakian, duyurulan ticari çözüm yolları ve yardım paketinin tamamının, yatırımcıları korumak adına, Tesla’nın kurumsal yönetimini ve gözetimini güçlendirerek soruna çözüm bulmak için özel olarak tasarlandığını kaydetti.

Uzlaşmanın şartları geçtiğimiz perşembe günü bazı yayın organlarının haberini yaptığı anlaşmanın maddelerini yansıtıyor. İddia edilen şartlar arasında iki yıllık yönetim kurulu başkanlığı yasağı ve 10 milyon dolar ceza bulunuyordu. İki taraf anlaşmaya o kadar yakındı ki, New York Times’ın belirttiğine göre basın açıklamaları bile hazırlanmıştı. Ne var ki, Musk son anda bu anlaşmadan caydı ve daha sonra SEC de ona karşı menkul kıymetlerde sahtekârlık suçlamasıyla dava açtı.

Diğer şartlara ek olarak, Musk’ın menkul kıymetlerde sahtekârlık suçuyla ilgili bir itiraf ya da inkârda bulunmasına izin vermeyen maddeyi de kabul etmesi gerekiyordu. Bu da, hiçbir yanlışlık yapmadığına yönelik kamuoyuna bir açıklama yapamayacağı anlamına geliyordu. Musk’ın esas olarak bu nedenle ilk anlaşmadan vazgeçtiği söyleniyor.

SEC, geçtiğimiz ağustos ayının başlarında Musk ve Tesla’ya yönelik bir soruşturma başlatmıştı. Bunun öncesinde CEO Musk, Twitter hesabı üzerinden şirketi 420 dolarlık birim hisse senedi fiyatı karşılığında kendi mülkiyetine almayı düşündüğünü dile getirmişti. Planını gerçekleştirmek için yeterli kaynağa sahip olduğunu, yatırımcılardan da destek gördüğünü söylemişti.

Musk’ın Tesla’yı özelleştirmeye yönelik planlarına destek bulmak amacıyla Suudi Arabistan’ın kraliyet refah fonuyla çeşitli görüşmeler yaptığı söyleniyordu. SEC ise açtığı davada Musk’ın para için kesin bir anlaşma yapmadığını, bu nedenle tweetlerinin yatırımcılara yönelik yanlış yönlendirici mesajlar içerdiğini öne sürmüştü.

Kuruluş şikayetinde, Musk’ın herhangi bir potansiyel fon kaynağıyla, 420 dolarlık birim hisse senedi fiyatıyla özelleştirmeye gideceğine yönelik planını hiçbir zaman tartışmadığını; tüm mevcut yatırımcılarının özel amaçlı bir fon aracılığıyla özel şirket hâline gelmiş Tesla’da kalmasının muhtemel olup olmadığını araştırmak için hiçbir şey yapmadığını ve potansiyel bir özelleştirme anlaşmasıyla ilgili olarak Tesla’nın yatırımcılarından doğrulanmış destek almadığını belirtti.

SEC’in Musk’a karşı açtığı davanın ilk duruşması şubat ayında yapılacak. Amerikan Adalet Bakanlığının da Musk’ın başarısız olan özelleştirme girişimleriyle ilgili bir soruşturma yürüttüğü, aynı zamanda bazı Tesla hissedarlarının da iddia edilen piyasa manipülasyonu dolayısıyla doğan zararlı nedeniyle Musk’ı mahkemeye verdiği söyleniyor.