Manşetler

Elon Musk Twitter’ı bot hesap sayılarında sahtecilik yapmakla suçluyor

elon musk twitter

Elon Musk Twitter yönetimini bot hesap sayılarını gizlemek için sahtecilik yapmakla suçluyor. The New York Times’ın haberine göre; Musk’ın avukatları Twitter’ın reklam gören günlük aktif kullanıcılarının yüzde 10’unu sahte hesapların oluşturduğunu iddia ediyor.

Twitter uzun süredir bot hesaplarının kullanıcı tabanındaki payının yüzde 5’in altında olduğunu öne sürüyor. Bu açıklamaya inanmayan ve konu hakkında daha detaylı bir inceleme yapmak isteyen Musk, geçtiğimiz ay Twitter’ı satın almaktan vazgeçtiğini açıklamış ve taraflar arasında bir hukuk mücadelesi başlamıştı.

Kendisi de aktif bir Twitter kullanıcısı olan Elon Musk, geçtiğimiz nisan ayında sosyal ağın sahibi olmak için agresif bir satın alma planını uygulamaya koymuştu. Önce Twitter’ın en büyük hissedarı olan Tesla ve SpaceX CEO’su, daha sonrasında 44 milyar dolarlık bir satın alma teklifi vermiş ve bu teklif de Twitter yönetimi tarafından kabul edilmişti.

Bir süre sonra taraflar Twitter’daki bot hesapların sayısı nedeniyle karşı karşıya gelmişti. Musk Twitter’ı bot hesapların sayısını doğrulamak için gerekli bilgileri sağlamamakla suçlamış ve bu suçlamayla başlayan süreç, Musk’ın “yalan ve yanıltıcı bilgiler” nedeniyle Twitter’ı satın almaktan vazgeçtiğini açıklamasıyla iyiden iyiye gerilmişti.

Twitter en büyük hissedarı olan Elon Musk’a 44 milyar dolarlık satın alma anlaşmasına uyması için dava açmış ve Musk’ın anlaşmadan haksız nedenlerle vazgeçtiğini iddia etmişti. Mikro blog servisi, Musk’ın kararında Twitter ve Tesla hisselerinin değer kaybının etkili olduğunu ve Musk’ın da anlaşmanın kişisel çıkarlarına hizmet etmediğini düşünerek vazgeçtiğini öne sürmüştü.

Musk’ın avukatları tarafından mahkemeye sunulan yeni belgede, Botometer ile yapılan hesaplamada Twitter’daki bot hesap sayısının şirketin iddia ettiğinden çok daha fazla olduğunun ortaya çıktığı belirtiliyor. Indiana Üniversitesi tarafından geliştirilen bir makine öğrenmesi algoritması olan Botometer’ın Twitter hesaplarının aktivitelerini kontrol ettiği ve bot olma ihtimallerini belirten bir skor verdiği öğrenildi. Musk’ın avukatları, Twitter’ı “şişirilmiş bir fiyat” ile satmak için bot hesap problemini gizlemekle de suçladı.

Twitter’ın bu iddiaya yanıt vermesi de fazla zaman almadı. Şirketten yapılan açıklamada, Musk’ın avukatlarının iddiasının “gerçek dışı, hukuki bakımdan yetersiz ve ticari olarak ilgisiz” olduğu belirtildi. Botometer’ın güvenilir olmadığını belirten Twitter, bu algoritmanın bir hesaplamada Musk’ın hesabını dahi “bot olmaya yakın” şeklide nitelediğinin altını çizdi.

Elon Musk Twitter kavgasında duruşmalar ekim ayının ortasında başlayacak. Bu tarihe kadar tarafların birbirine yeni suçlamalar yönelttiğini görmek sürpriz olmayacaktır.