Aylardır devam eden sürecin sonunda Elon Musk Twitter’ın resmen sahibi oldu. Elinde bir lavaboyla Twitter’ın genel merkezine giriş yapan Musk, yeni şirketindeki mesaisine de oldukça hızlı başladı. Musk aralarında CEO Parag Agrawal ve finans şefi Ned Segal’ın da bulunduğu çok sayıda üst düzey yöneticinin görevine son verdi.
Musk daha önce sürecin tamamlanması için 28 Ekim’i işaret etmişti. Bu taraflara mahkeme tarafından satışın gerçekleştirilmesi için verilen son tarihti. Ancak Musk ve Twitter süreci bu tarihten önce nihayete erdirmeyi başardı. Süreç tamamlanmadan önce Twitter’ın genel merkezinde şirket çalışanlarının bir kısmıyla görüşen Musk’ın, mikro blog servisinin kodlarını incelemek için yanında Tesla’da görev yapan birkaç mühendisi de getirdiği öğrenildi.
Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma süreci adeta bir yılan hikayesine dönmüştü. Musk’ın Twitter’ı satın almak için nisan ayında verdiği 44 milyar dolarlık teklif yönetim kurulu tarafından kabul edilmişti. Ancak bu teklifin kabulünden kısa bir süre sonra Musk, satın alma sürecinin durduğunu belirtmiş ve buna gerekçe olarak Twitter’daki bot ve sahte hesap sayılarının tam anlamıyla bilinmemesini göstermişti. Twitter’ın avukatları ise bot konusunun Musk’ın anlaşmadan kaçmak için ortaya sürdüğü bir bahane olduğunu belirtmişti.
Satış sürecinin tamamlanması, dramanın sona erdiği anlamına gelmiyor. Daha önce Twitter’ın üst düzey yönetimini eleştiren ve şirket yöneticileriyle herkesin gözü önünde karşı karşıya gelen Musk, Twitter’daki mesaisine bu isimlerin işine son vererek başladı. CEO Parag Agrawal ve finans şefi Ned Segal’ın yanı sıra şirketin baş politika sorumlusu Vijaya Gadde ve baş hukuk danışmanı Sean Edgett’in de görevine son verildiği öğrenildi. The New York Times’ın haberine göre, bu isimlerden en az birine şirketten çıkarken güvenlik görevlileri “eşlik etti”. Twitter’dan henüz bu iddia konusunda bir açıklama gelmedi.
Twitter’daki biyografi bölümüne “Şef Twit” ibaresini ekleyen Elon Musk, sosyal medya şirketinde büyük değişiklikler planladığının sinyalini vermişti. SpaceX ve Tesla CEO’su hem kamuoyu önünde hem de özel sohbetlerinde Twitter’ın moderasyon kurallarını gevşetmeyi istediğini ve kalıcı cezalardan hoşlanmadığını belirtmişti. Elon Musk Twitter çalışanlarının yüzde 75’ini işten çıkaracağı iddiasını yalanlamış ve işten çıkarılanların sayısının bu kadar yüksek olmayacağını belirtmişti.
Elon Musk Twitter kullanıcılarının yaşadığı ana deneyimde de önemli değişiklikler yapmayı planlıyor. Moderasyon kurallarının gevşetilmesine ek olarak, Twitter’ın algoritmalarının “açık kaynak” olması ve böylelikle kullanıcıların Twitter önerilerini daha iyi kavraması hedefleniyor. Twitter’a reklam veren markalara da seslenen Musk, platformun “herkesin birbirine girdiği bir cehennem” olmayacağını belirtmiş ve Twitter’ın dünyanın en saygın reklam platformu olması gerektiğini dile getirmişti. Mikro blog servisinin operasyon şefi Sarah Personette de Musk ile muhteşem bir fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti.
Elon Musk Twitter’ın değişimi hızlandıran bir faktör, her şeyi barındıran bir uygulama olmasını istediğini dile getirmiş ve örnek olarak da Çin’deki WeChat uygulamasını göstermişti. Reklam dışındaki gelir kaynaklarını da artırmayı hedefleyen Musk, Twitter Blue platformu için değişiklikler önermiş ve aynı zamanda tweet’lerin sitelere gömülmesi için ücret alınabileceğini belirtmişti.