Teknoloji

Elon Musk SEC’in “uzlaşmayı bozdu” iddiasına karşı çıkıyor

elon musk tesla

Elon Musk, kısa süre önce CEO’su olduğu Tesla hakkında attığı bir tweet yüzünden mahkeme karşısına çıkmaması gerektiğini savundu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yaptığı uzlaşma anlaşmasına aykırı bir harekette bulunmadığını belirten Tesla CEO’su, mahkemeye sunduğu dilekçede kendisi hakkında yaptırım uygulanmasını gerektirecek bir durum olmadığını ifade etti. Musk, 19 Şubat tarihinde attığı tweette Tesla hakkında değerlendirilmesi gereken bir bilgi paylaşmadığını belirtti.

Musk, savunmasında söz konusu tweetlerinin “kamuya açık bilgilerin gururlu ve iyimser biçimde yeniden ifadesi” olduğunu dile getirdi. Dilekçede Musk’ın Tesla’nın yıllık üretimi konusundaki tweetlerinin piyasalar kapandıktan sonra atıldığının da altı çizildi. Musk’ın daha az tweet atarak SEC ile yaptığı anlaşmaya uyduğu da belirtilirken, Tesla CEO’sunun avukatları SEC’in Musk’ın paylaşımlarının müdahalesinin ABD Anayasası’nın 1. ek maddesine aykırı olduğunu savundu.

SEC, 25 Şubat tarihinde federal bir hakimin Tesla CEO’sunun ifadesini alması için başvuruda bulunmuştu. Komisyon, Musk’ın 19 Şubat’ta Tesla’nın üretim hedefleri konusunda attığı tweet ile geçtiğimiz yıl yapılan uzlaşma anlaşmasını ihlâl ettiğini öne sürüyor. Musk’ın mahkeme tarafından suçlu bulunması durumunda ortaya nasıl bir tablonun çıkacağı henüz bilinmiyor.

SEC, Musk’ın söz konusu paylaşımında şirketin 2019’da üreteceği otomobil sayısı konusunda yanlış bilgi verdiğini iddia ediyor. Musk ilgili tweetinde şirketin 2019’da 500 bin civarında otomobil üreteceğini belirtmişti. Tesla tarafından bu tweetten birkaç hafta önce yapılan açıklamada ise 400 bin otomobil üretileceği ifade edilmişti. Musk kısa süre sonra düzeltme amacıyla attığı tweette Tesla’nın 500 bin araç üretebilecek hızda ilerlediğini anlatmak istediğini söylemişti. Musk’ın bu tweeti konusunda Tesla’nın avukatlarına danışmadığını belirten SEC, Tesla CEO’sunun yapılan uzlaşma anlaşmasını ihlâl ettiğini öne sürüyor.

Musk’ın avukatları ise düzeltme tweetine bile gerek olmadığını, Tesla CEO’sunun ilk paylaşımıyla anlaşmayı ihlâl etmediğini savunuyor. Tesla’nın hukuk müşavirinin tweeti gönderildikten sonra incelediği ve bunun da oluşturulan uzlaşmaya uygun olduğu belirtilirken, yapılan paylaşımın hisselerde dalgalanmaya yol açmadığının altı çizildi.

Elon Musk neden SEC’in hedefi olmuştu?

Elon Musk, geçtiğimiz yılın ağustos ayında Tesla’yı borsadan çekmeyi planladığını ve bunun için görüşmeler yaptığını Twitter aracılığıyla duyurmuştu. Ancak bir süre sonra şirketin internet sitesinden yapılan açıklamayla böyle bir durumun söz konusu olmadığı belirtilmişti. Yaşananların ardından SEC, Musk hakkında “dolandırıcılık” iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

Elon Musk, soruşturmanın açılmasının ardından uzlaşmayı ilk başta reddetse de, daha sonra uzlaşmaya razı olmuştu. Uzlaşma çerçevesinde Musk şirketin yönetim kurulu başkanlığından ayrılmıştı. Tesla’nın yönetim kuruluna iki direktör daha atanırken, şirkete 20 milyon dolar ceza kesilmişti.