Teknoloji

Elon Musk, OpenAI’ı yeniden mahkemeye verdi

elon musk openai

Elon Musk, daha önce OpenAI aleyhine açtığı davayı geri çekmişti. Ancak Tesla, SpaceX ve X gibi şirketlerin sahibi olan eksantrik milyarder yine fikir değiştirdi. Musk hem OpenAI hem de şirketin kurucularından Sam Altman ve Greg Brockman’ı şirketin “insanlığa fayda sağlayacak yapay zeka teknolojisi geliştirme” şeklindeki kuruluş misyonunu inkar ettikleri gerekçesiyle mahkemeye verdi.

Bugün Kuzey Kaliforniya’daki federal mahkemede açılan yeni davada, Altman ve Brockman’ın, OpenAI’nin kâr odaklı alternatiflerden daha güvenli ve daha şeffaf olacağına dair söz vererek “Musk’ı sahte kâr amacı gütmeyen girişimlerini ortak kurmaya özenle yönlendirdikleri” belirtiliyor. Davada, OpenAI’nin kâr amacı gütmeyen yapısıyla ilgili güvencelerin “Altman’ın uzun vadeli dolandırıcılığının kancası” olduğu iddia ediliyor.

Elon Musk OpenAI hakkında daha önce de benzer suçlamalarda bulunmuştu

Musk, haziran ayında herhangi bir açıklama yapmadan geri çektiği davada da benzer suçlamalarda bulunmuştu. Dava, OpenAI’nin Musk ile diğer kurucu ortaklar arasındaki şirketin teknolojisini açık kaynaklı tutmak için yapılan kuruluş anlaşmasını ihlal ettiği iddialarına odaklanıyordu.

The New York Times’a konuşan Elon Musk’ın avukatı Marc Toberoff, “Bu çok daha güçlü bir dava” ifadesini kullandı. Yeni davada, OpenAI’nin Musk’ı dolandırmak için federal şantaj yasalarını ihlal ettiği ve şirketin Microsoft ile yaptığı sözleşmenin, genel yapay zeka (AGI) elde edildiğinde yazılım devinin OpenAI teknolojisi üzerindeki haklarını yeniden geri çekebileceği öne sürülüyor.